caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Producció d’oli


L'oleïcultura engloba els coneixements i pràctiques que s'apliquen en el conreu d'oliveres per a l'obtenció d'oli d'oliva. L'olivera és un arbre fruiter de creixement lent i gran longevitat. S'ha de regar molt i netejar sovint les males herbes. Dóna els primers fruits durant els tres primers anys de vida i és realment productives als 7-10 anys. La recol•lecció d'olives per a la producció d'oli té lloc d'octubre a gener. Si coincideix amb la lluna vella s'obtindrà un oli millor. No s'han d'agafar les olives de terra ni corcades, sinó l'oli queda amb un pòsit -"el llard dels cucs"-.

Durant gener i febrer es porta a terme la producció d'oli. Actualment és una feina mecanitzada amb una producció de 1.000 kg al dia. Primer s'aboquen 100 kg d'olives a la tremuja que cauen per gravetat dins la batedora per 1 hora. Després passen a la premsa de centrifugació, s'injecta aigua calenta i s'obté per una banda la pasta, i per l'altra l'oli, que s'emmagatzema i es conserva dins de recipients de vidre o acer inoxidable. Els rendiments varien força segons l'origen de les olives, com més amunt menys quantitat i en zona poc assolellada té rendiments inferiors a 100 kg d'arbequina i olesana -màxim 24 litres d'oli- i 100 kg de picual i tardana -màxim 16 litres-. Al Montseny hi ha les varietats: arbequina (petita), olesana (o manzanilla), tardana (allargada) i picual (grossa).


Àmbit geogràfic: Mosqueroles (Fogars de Montclús), la Garriga, Arbúcies

#language("interest")

Mapa de l'inventari