caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Apicultura


L'apicultura és la cria d'abelles amb la finalitat d'aprofitar-ne els productes, principalment la mel i la cera. La cria d'abelles es fa en unes caixes -les arnes- que han d'estar col•locades estratègicament, en un lloc assolellat, amb varietat de flors al llarg de l'any, aigua a prop i de forma que s'eviti el fort vent, normalment en àrees aïllades de les zones urbanes. Les abelles ocupen les arnes i hi construeixen la bresca.

 

L'apicultor és el que s'encarrega de tenir cura de les abelles i d'extraure'n la producció. D'aquesta activitat se n'obté la mel, el pròpolis i el pol·len -que s'utilitzen en la medicina popular i l'alimentació- i la cera -per fer espelmes i per a la construcció de noves arnes-. L'extracció del rendiment de les arnes es fa des de finals de maig fins a finals d'agost, el nombre de vegades depèn del tipus de producció que es vulgui obtenir, de les arnes i de les espècies florals.

 

Abans els apicultors seguien la floració de les diferents espècies en funció de l'alçada (apicultura de transhumància). Actualment, apicultors de fora del massís, del Bages principalment, busquen floracions concretes per obtenir un tipus de mel específic. Al maig, van cap a la zona de la riera d'Arbúcies, on predominen les acàcies.

 

L'ofici es transmet dels apicultors als aprenents. És una pràctica molt valorada des del punt de vista ecològic, ja que afavoreix la pol·linització dels arbres fruiters, cereals i farratges i així en fa augmentar la producció. Hi ha diversos masos al Montseny que produeixen mel artesanal, generalment de milflors (produïda per les abelles a partir d'espècies vegetals diverses), la majoria la dedica a l'autoconsum i alguns a la comercialització.


Àmbit geogràfic: Cànoves-Samalús, el Brull, Fogars de Montclús, Montseny, Sant Pere de Vilamajor


Vídeo:

#language("interest")

Mapa de l'inventari