caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Memòria oral - La guerra civil espanyola i la postguerra


El record de la Guerra Civil Espanyola de 1936-1939 i de la postguerra encara és ben viu a la memòria montsenyenca. Diversos veïns recorden els emboscats i les vicissituds per fer-los arribar queviures i evitar que fossin descoberts. També l'aeròdrom republicà de la Garriga, els bombardejos feixistes i la retirada de les tropes republicanes al seu pas per aquesta localitat. Pel que fa a la postguerra, l'historiador Argi Ferrero, de Santa Maria de Palautordera, ha recopilat dades històriques sobre en Francisco Sabaté Llopart, el Quico, guerriller anarquista antifranquista que fou abatut a trets a Sant Celoni el matí del 5 de gener de 1960 i enterrat en aquesta localitat del Baix Montseny.

Un cop acabada la guerra, va esdevenir una llarga postguerra marcada per les caresties, la repressió exercida sobre els vençuts i sobre la cultura catalana i alguns episodis de lluita protagonitzats per la resistència antifeixista.

Durant la guerra i la revolució, el territori montsenyenc i el seu entorn foren l'amagatall d'alguns emboscats i l'escenari d'episodis de violència, assassinats, destrucció de símbols religiosos, col•lectivitzacions obreres, bombardejos de l'aviació feixista i la marxa dels exiliats polítics, entre d'altres. S'han localitzat a zones altes del massís del Montseny les restes d'algunes construccions de pedra seca que podrien correspondre a refugis d'emboscats de la Guerra Civil Espanyola o conflictes anteriors.


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari