caes

Xarxa de Parcs

FAQS - Fauna


Als parcs hi habiten molts animals salvatges, però acostumen a ser discrets i eviten el contacte humà. Si recorres un itinerari en silenci i parant atenció, és possible que puguis observar diferents animals. A l’Aguait pots consultar les darreres observacions de biodiversitat que s’han fet als diferents parcs i també s’hi mostren les imatges d’aquests animals. Si observes animals i ho comparteixes a l’app NaturaList (disponible a Google Play) també els podran veure altres usuaris a l’Aguait.

D'altra banda, alguns parcs tenen informació diversa de la fauna i catàlegs de fauna que es poden consultar a l’apartat Divulgació i publicacions del web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

Als parcs, pots observar animals, però cal que actuïs de manera respectuosa i discreta, sense molestar la fauna ni alterar l’entorn. Una bona manera de veure animals és participar en activitats organitzades com observacions d’ocells i seguiments de les migracions, tallers de fauna o passejades guiades. Les pots consultar totes a l’agenda “Gaudim als Parcs”. 

. Al Parc del Foix hi ha dos miradors d’aus. 

En l’àmbit dels espais naturals de la Xarxa de Parcs Naturals es poden trobar diferents espècies de fauna salvatge autòctona i protegida amb algun grau d’amenaça. En aquest sentit, es treballa amb els plans de conservació o gestió d’espècies. Aquests se centren en una espècie, o en un grup d’espècies properes, que pel seu grau d’amenaça requereixen de mesures addicionals específiques respecte les de gestió ordinària dels espais naturals on es troba. Pots ampliar la informació a l’apartat Plans de gestió d’espècies del web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals. 

Si trobes algun animal mort o ferit, truca al cos d’Agents Rurals (tel. 935 617 000). També pots portar animals ferits als centres de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya.

Si trobes un pollet a terra, primer comprova si els seus pares són a prop. Observa la zona durant uns moments per descartar que estigui sol. Si es troba en una situació de perill com, per exemple, a prop de la carretera o en un lloc freqüentat per gats, intenta allunyar-lo del perill col·locant-lo en un lloc alt i poc accessible als depredadors, però accessible als pares. Allunya’t de la zona i comprova si els pares l’han localitzat o no. Convé observar durant un temps per veure si els pares li porten menjar o el reclamen. Si no hi ha senyal que siguin a prop, truca al cos d’Agents Rurals (tel. 935 617 000) o porta’l a un centre de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya

El comportament dels animals salvatges pot esdevenir perillós en algunes situacions. També existeixen algunes espècies que poden produir infecció, irritació o molèstia per mossegada, picada o contacte així com transmetre malalties. Et recomanem que no toquis ni agafis cap animal i, si trobes algun exemplar ferit o mort, truquis al cos d’Agents Rurals (tel. 935 617 000). També pots portar animals ferits als centres de recuperació de fauna salvatge de la Generalitat de Catalunya.

No. Alliberar mascotes, animals de companyia o animals exòtics és negatiu per a la fauna salvatge que viu als parcs, ja que poden ser transmissors de malalties i provocar efectes negatius al medi com, per exemple, desplaçar les espècies pròpies (autòctones). És molt important que no alliberis cap animal de companyia ni animal exòtic a la natura. Si ja no vols fer-te càrrec del teu animal exòtic, truca al cos d'Agents Rurals (tel. 935 617 000), que t’informaran sobre què pots fer en cada cas.

Pots ampliar la informació en l’apartat FAQS. Fauna i animals de companyia de la Generalitat de Catalunya.

Truca al cos d'Agents Rurals (tel. 935 617 000), que t’informaran sobre què pots fer en cada cas. Pots ampliar la informació en l’apartat FAQS. Fauna i animals de companyia de la Generalitat de Catalunya.

Cada parc fa diferents seguiments d’acord amb el Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural a la Xarxa de Parcs Naturals. Els seguiments i estudis de cada parc es poden consultar a l’apartat Seguiment i avaluació del web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals. En aquesta web també pots consultar els programes de seguiment transversals que es fan a tota la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. 

#language("interest")

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa