caes

Parc Natural del Montseny. Reserva de la Biosfera

Navigation

Visites virtuals 360º


El Montseny, un diàleg entre l’home i el territori


Els paisatges, tant naturals com culturals i socials del Montseny, són el resultat del prolongat diàleg entre l’ésser humà i el territori al llarg dels segles. L’exposició del Casal de Cultura del poble de Montseny mostra l’evolució del Parc Natural del Montseny. Així, es pot descobrir la seva geografia, i, cronològicament, conèixer la història de les primeres ocupacions, la importància del mas, la crisi d’aquest model, el descobriment de la muntanya per part de la gent de ciutat, el turisme com a nou apropament a la vida rural, el Patronat de la Muntanya del Montseny, els antecedents de la creació del Parc Natural, la creació del Parc i el futur del Parc. A l’exposició, hi destaquen documents, fotografies i projectes, com ara el del funicular que, finalment, no es va portar a terme.

Les esquelles d’en Jaume


“Les esquelles d’en Jaume” és una mostra que recull una breu i acurada selecció de les prop de mil esquelles donades al poble de Montseny pel matrimoni Jaume Traveria i Vila i Montserrat Garriga i Pujol, que les van recollir durant més de mig segle. L’exposició està instal·lada al Casal de Cultura del poble de Montseny. S’hi poden veure moltes varietats d’esquelles de diferent procedència i escoltar el so que fan les principals varietats: cairat, esclopó, cabronera i mitjana, picarol, andorrana i esquelleró. A la mostra, hi ha la reproducció del taller del Jaume i es pot descobrir com feia els collars de fusta o la seva decoració, així com els diferents batalls. També s’explica la importància de la ramaderia al Montseny. 

 

L’Univers Patxot


Entrem a la planta baixa de la Masia Mariona, oficina del Parc Natural del Montseny, a Mosqueroles, per conèixer l’Univers Patxot. Aquesta exposició ofereix una visió general de l'obra científica i de mecenatge de Rafael Patxot i Juvert: l'estudi de la masia catalana, la relació amb l'excursionisme, la meteorologia, l'astronomia i el cançoner popular. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu.

Exposició itinerant: 40 anys de conservació i educació ambiental al Montseny


Exposició itinerant formada per cinc mòduls de vuit cares cadascun i amb tres vitrines annexes que mostren els principals valors naturals i patrimonials del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, un territori únic d'alt valor natural i patrimonial que abasta més de trenta mil hectàrees gestionades per les diputacions de Barcelona i Girona. Els mòduls estan organitzats temàticament al voltant de tres temes principals: el Montseny com a escola de natura; el Montseny com a espai viu, i el Montseny com a patrimoni mil·lenari. L’exposició també té peces mòbils i bústies amb informació impresa. La visita virtual permet enriquir la lectura dels plafons amb diversos enllaços a vídeos explicatius i documentació complementària de caràcter divulgatiu. La filmació s'ha fet al Museu de Ciències Naturals de Granollers.