Itineraris adaptats


A la Xarxa de Parcs Naturals, alguns parcs disposen d'itineraris senyalitzats adaptats accessibles per a persones amb discapacitats de mobilitat o visuals. En total són set els itineraris adaptats, dels quals tres d'ells, a més, compten amb una audioguia del recorregut a partir del recurs Woices i un joc de pistes per a la recerca de "tresors" que s'hi amaguen (Geocaching).

Itinerari sensorial de Can Grau (Garraf)


Itinerari de recorregut circular, els destinataris principals del qual són persones amb discapacitats visuals. El projecte pretén adaptar-se a una oferta universal que inclou des d'infants no lectors (que poden recórrer l'itinerari sols i contribuir així al seu desenvolupament sensorial) a adults lectors que mitjançant un joc de sensacions poden gaudir de diferents experiències sensorials durant el seu recorregut. L'itinerari és visible des d'un punt d'observació situat a la plaça exterior de l'Escola de Natura Can Grau, que es localitza en un petit turó, i que garanteix el control visual dels participants per part d'un observador. Es recomana portar calçat adequat per caminar. Resta prohibit circular en bicicleta.

 

 

Itinerari sensorial de Can Grau

Longitud: 0,5 km

Temps aprox.: 9 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Paisatgística

Itinerari botànic de la Pleta (Garraf)


Itinerari circular exclusiu per a vianants, que té una llargada de 1.300 metres —amb un desnivell d'uns 35 metres–, que permet conèixer 33 espècies característiques del parc. En dues zones s'hi ha instal·lat bancs perquè els visitants puguin descansar. La primera part del recorregut, 650 metres, està adaptada per a persones amb discapacitats motriu (recomanat per cadira de rodes). L'itinerari disposa també de material destinat als invidents. Es tracta de quatre exemplars escrits en braille per poder-lo seguir.

 

 

Itinerari botànic de la Pleta

Longitud: 1,2 km

Temps aprox.: 40 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Paisatgística

La font del Frare (Montseny)


Aquest itinerari comença al recinte de Can Casades, centre d'informació del parc natural. Una vegada fora del recinte continua baixant cap a la riera de Santa Fe, la travessa i enfila cap a l'oest tot remuntant el camí de Can Lleonart. En arribar al camí de Cal Trompo, el travessa i segueix vorejant la riera de Santa Fe per arribar a la font del Frare. D'aquest punt, retorna en direcció est passant a la vora de l'aparcament del restaurant l'Avet Blau, per retornar finalment a Can Casades.

 

 

Itinerari La font del Frare

Longitud: 1,1 km

Temps aprox.: 17 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Paisatgística

SL-C 63 La font de la Portella (Sant Llorenç-Obac)


L'excursió segueix per pistes i senders ben delimitats que, a més, estan senyalitzades amb fites verdes destacades amb color rosa. A més, l'itinerari ens ofereix l'oportunitat de retornar al punt d'inici des de qualsevol indret sense la necessitat de recorre'l en la seva totalitat. L'itinerari està parcialment adaptat per a persones amb mobilitat reduïda amb un tram de 615 metres, des de la Casa Nova de l'Obac fins a l'Obac Vell. Es recomana dur calçat adequat, aigua, queviures i un barret, especialment a l'estiu. Atès l'estat ruïnós de l'Obac Vell, es demana prudència en visitar-la. No es permès entrar-hi. Aquesta excursió reconstrueix la història d'una de les sagues de més tradició a la serra de l'Obac, la família Ubach i ens permet recordar la intensa ocupació humana del massís amb el testimoni de moltes restes que ens ajuden a conèixer la vida dels nostres avantpassats i a entendre el paisatge resultant de la seva relació amb el medi.

 

 

Itinerari L'Obac Vell

Longitud: 3,4 km

Temps aprox.: 2 h

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Paisatgística, Patrimoni

Masia Mariona (Montseny)


Masia Mariona és un petit recorregut circular pel jardí boscós de la Masia Mariona amb diferents parades per descobrir la diversitat natural que ofereix, així com les plantes que s'hi van introduir durant les tasques d'enjardinament encarregades pel promotor de l'edificació, l'humanista, home de ciències i mecenes, Rafael Patxot Jubert, el 1930.

 

El recorregut comença en l'aparcament adaptat situat dins el que havia estat el jardí de la Masia Mariona, residència d'estiueig de la família de Rafael Patxot. Sortiu de l'aparcament en direcció nord-oest i seguiu les indicacions que us porten a la Masia Mariona i a l'exposició "Univers Patxot", alhora punt d'informació del parc. Un cop allà podreu entrar a la casa per visitar l'exposició permanent o continuar per la pista pavimentada. El recorregut, circular, us portarà per dins un bosc típic del massís del Montseny però amb algunes espècies vegetals atípiques. Es tracta de les plantes que van formar part del jardí de la masia, dissenyat pel mateix arquitecte de la casa, Josep Danés i Torras.

 

 

Itinerari Masia Mariona

Longitud: 700 m

Temps aprox.: 30 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Flora i vegetacio, Patrimoni

Itinerari de Can Mateu (Guilleries-Savassona)


Itinerari curt i de fàcil seguiment pensat per a famílies o grups escolars que desitgin fer una passejada lleugera de reconeixement de la natura. La ruta disposa d'aparcament i un cobert, està senyalitzada amb fites i es troba totalment adaptada per a persones amb mobilitat reduïda a l'igual que la resta de l'equipament de Can Mateu. El recorregut, molt divers i amb caràcter marcadament didàctic, condueix als visitants a descobrir els perfils de les cingleres de Tavertet, la fauna d'una bassa o els secrets de les rouredes, i convida a aguditzar els sentits en la recerca de l'emblemàtic campanar de Sant Romà de Sau o en l'observació de l'avifauna del bosc des d'un petit aguait d'ocells.

 

Com a requisit previ, consultar disponibilitat a l'Oficina de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, tel. 938 847 888, a/e: en.guilleries@diba.cat

 

 

Itinerari de Can Mateu

Longitud: 0,7 km

Temps aprox.: 30 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada, Familiar

Temàtica: Flora i fauna

Itinerari dels jardins del castell de Montesquiu


Recorregut pels jardins del castell de Montesquiu, des de l'aparcament fins el castell.

 

Itinerari dels jardins del castell de Montesquiu

Longitud: 0,8 km

Temps aprox.: 20 min

Dificultat: Baixa

Tipus: A peu, Adaptada

Temàtica: Paisatgística, Patrimoni

Itinerari sensorial pel camí del Fondal (Collserola)


L'itinerari sencer va de l'estació del Baixador de Vallvidrera fins a Vil·la Joana i el Centre d'Informació del Parc. La primera part, entre l'estació i la font Nova (490m) el camí està adaptat per a cadires de rodes i discapacitats visuals. A partir de la font, comencen les escales per accedir al passeig dels Plàtans. Des del final del passeig i fins al Centre d'Informació condicionat  aquest tram rodat, donant prioritat als vianants i assegurant que els vehicles que puguin circular no representin cap perill pel seu pas. La passejada s'ha dissenyat amb el pressupòsit que s'arriba en tren. Per tant, els plafons explicatius en braille que es troben durant el recorregut, segueixen aquesta direcció.
 
El paratge de gran personalitat, amb boscos de pi blanc, alzines, roures i suredes, i fondals exuberants, conviuen amb nuclis enjardinats, avingudes que ens porten fins a fonts o amb raconades acollidores on descansar i sentir el cant dels ocells. Aquesta fusió de jardí i bosc feréstec ha fet que es consideri aquesta zona que anomenen parc de Vallvidrera, com un  "parc dins del parc". 
 
 
Itineari sensorial pel camí del Fondal
Longitud: 490 m  amb accessibilitat universal i a partir de la font Nova. 900 m fins el Centre d'Informació adaptat per a discapacitats visuals.
Temps aprox: 30 minuts
Dificultat: Baixa
Tipus: A peu, Adaptada
Temàtica: Paisatgistica
Punts d'interès: font Nova, passeig dels Plàtans , Museu Verdaguer i el Centre d'Informació del Parc

interest

Mapa de la Xarxa

Mapa de la Xarxa