caes

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Navegació

Sant Llorenç-Obac

Casa Museu El Puig de la Balma (privat)

El Puig de la Balma és un exemple excepcional de casa obrada a la roca. Aquest tipus d'habitatge té el seu origen als segles VIII i IX de l'alta edat mitjana, quan els sarraïns ocupaven les terres per sota del riu Llobregat. Durant aquests anys, els conflictes territorials eren freqüents i regnava una forta inestabilitat. Però la construcció de la casa que ara veiem és una mica posterior. L'ala dreta correspon al segle XIII. En aquest moment, el Puig de la Balma es constitueix en un autèntic mas; força pròsper, com ho demostren els dos finestrals gòtics que encara conserva la façana. D'aquesta època són els documents més antics que es conserven a la casa, els quals fan referència a la gent que aleshores l'habitava: els Puig, avantpassats directes dels actuals propietaris. La part esquerra de la casa és més moderna, possiblement dels segles XVII o XVIII.

Les condicions geogràfiques han fet de Mura i el seu entorn un país força aïllat, tot i que no gaire lluny hi passava antigament el camí Ral de Barcelona a Manresa. Les dones i els homes que habitaven el Puig de la Balma havien de fer-se ells mateixos gairebé tot allò que necessitaven per viure.

S'encarregaven dels treballs de la terra i del bosc (com ara l'elaboració de carbó d'alzina, molt típic de la contrada), la cria de bestiar i les tasques relacionades amb l'alimentació: elaboració del pa i del vi, recol·lecció de la mel...També treballaven la fusta i el ferro, feien rajoles i, per descomptat, totes les feines de la llar. Bona part de les eines i els objectes quotidians que s'utilitzaven en aquestes tasques s'han conservat i es poden veure al museu. El seu objectiu és mostrar com vivia i com treballava la gent en aquests masos.


Horari : dissabtes i festius de 10 a 12 i de 16 a 18 h
Adreça postal:
08278 Mura
Tel. 937 433 274 | 938 317 084