caes

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Navegació

Pla de futur de la Mola


Protegim i conservem un Bé Cultural d'Interès Nacional


El cim de la Mola, amb el monestir de Sant Llorenç del Munt © Xevi Vilaregut

El Parc Natural

La protecció del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac es va iniciar l’any 1972 amb l’aprovació per part de la Diputació de Barcelona d’un primer Pla especial que protegia les parts culminants de la muntanya. En anys posteriors, el Pla especial d’ordenació va ser objecte de dues modificacions i ampliacions del seu àmbit de protecció que li han confegit, des de l’any 1998, la fesomia actual, que abasta 13.694 hectàrees. Paral·lelament, l’any 1987 l’espai es va declarar Parc Natural per la Generalitat de Catalunya.

És en el cim del Parc Natural, conegut com la Mola (1.103 m), on es troba el conjunt monumental del monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt que dona nom al massís, i també un jaciment arqueològic. L’immoble fou declarat Monumento Histórico-Artístico l’any 1931 i consta al registre de patrimoni de la Generalitat de Catalunya com Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

El cim de la Mola i el conjunt monumental del monestir és un espai altament freqüentat per excursionistes i esportistes que hi accedeixen per tres vies principals senyalitzades: des del coll d’Estenalles, pel camí dels Monjos, i per can Robert i can Pobla (que acaba confluint amb el camí dels Monjos en el seu tram final abans d’assolir el cim). No hi ha accés rodat fins al cim.

Fins a dia d’avui, s’han dut a terme diferents projectes de restauració dels accessos a la Mola desenvolupant allò establert en el Pla Director de la Mola i el Montcau. També s'han dut a terme, des del 1983, diferents projectes de restauració del monestir i dels seus exteriors.

El monestir de Sant Llorenç del Munt

Conjunt monumental de la Mola © Iñaki Relanzón

El monestir de Sant Llorenç del Munt (s. XI) va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 1931. Des de l’any 1983, amb l’adquisició de la finca de la Mola, la Diputació de Barcelona va prendre el compromís de vetllar, entre d’altres, per la protecció dels valors naturals, culturals i paisatgístics d’aquest Parc i, per tant, per la conservació i difusió d’aquest tresor del nostre patrimoni cultural.

Interior del monestir © Iñaki Relanzón

Cap a un nou model de serveis per a tothom

El futur d'aquest espai icònic del Parc Natural es decidirà entre tots els implicats en la gestió de l'espai natural (Diputació de Barcelona, Ajuntament de Matadepera i entitats). Els objectius són:

 • Recuperar i difondre els valors naturals i culturals del massís en un nou context de canvi climàtic i sensibilitzar la ciutadania actual i futura en les necessitats de conservar el paisatge i la biodiversitat del Parc.
 • Rehabilitar el conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt al cim de la Mola  i impulsar un aprofundiment en el coneixement històric de la seva rellevància per a visitants i ciutadania, amb especial incidència en els municipis de l'entorn.
 • Oferir, a l'equipament i als entorns, els serveis d'orientació, informació i guiatge dels valors naturals, culturals i territorials, a tothom en general. Complementàriament, dotar de serveis d'aixopluc i acollida en el lloc i la mesura que les possibilitats ho permetin.

A partir del 22 de gener de 2024

 • Servei d’informació per orientar els visitants en l’equipament. 
 • Recollida de residus bàsica de l’equipament i l’entorn. 
 • Seguretat del recinte enfront de possibles actes vandàlics. 
 • Servei de neteja del sistema d’aigües residuals.

Per a informació d’horaris i serveis, consulteu el Punt d'Informació del Monestir de Sant Llorenç del Munt

Pati interior © Hugo Loriente

Recomanacions 

 • Utilitzeu els aparcaments habilitats al Parc per accedir a la Mola.
 • Seguiu els senders d’accés al cim, sense sortir del camí principal, per evitar l'erosió i minimitzar el vostre impacte sobre el medi natural.
 • En la vostra visita, eviteu fer sorolls innecessaris que puguin destorbar la fauna i la tranquil·litat de l’entorn.
 • Hem de ser respectuosos amb l’entorn. Emporteu-vos la brossa que genereu.

+ informació FAQS- Preguntes i respostes més freqüents

L'exposició permanent sobre la Mola i el monestir © Hugo Loriente

Exposició sobre el cim i el monestir

A la Mola, es pot visitar l'exposició permanent sobre el cim i el conjunt històric del monestir de Sant Llorenç del Munt. S'hi explica la història del monestir, les modificacions que ha patit i l'ocupació, recuperació i ús civil d'aquesta icona del Parc Natural.

CETS Sant Llorenç del Munt i l’Obac

La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és un reconeixement d'abast europeu, gestionat per la Federació Europarc. La carta garanteix un ús turístic del parc compatible amb la conservació del territori, minimitzant els impactes negatius i contribuint al desenvolupament econòmic local.

El Parc Natural està acreditat amb la CETS des de l'any 2011 i, a partir de l'any 2014, nombroses empreses del seu àmbit van obtenir aquest reconeixement europeu. 

El Parc Natural disposa de diverses rutes senyalitzades © Ricard Badia

Itineraris del Parc

El Parc Natural compta amb 16 itineraris senyalitzats que es poden fer seguint les indicacions i els plafons informatius en les fites d'inici.

Consulteu-los al web de Gooltracking, al web de Wikiloc o descarregueu-vos les apps Itineraris Parcs o Wikiloc.

Bus Parc

Per accedir al Parc Natural de forma sostenible, existeix el Bus Parctransport públic integrat que funciona els dissabtes, diumenges i festius de tot l'any (excepte Nadal i Cap d'Any). Consulteu els diferents títols de transport per conèixer quin és el que millor s'ajusta a les vostres necessitats. Bitllets integrats i combinat disponibles a les màquines expenedores de la línia Barcelona-Vallès dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). 

 

#language("interest")