caes

Navegació


Blog de l'àguila 2015

30
abr.

Gairebé dia a dia podem observar els canvis morfològics que va patint el pollet. El plomissol ja ha desaparegut i al seu torn comencen a aparèixer les plomes cobertores, rèmiges i timoneres que li permetran volar quan sigui el moment.

Us deixem un vídeo captar ahir dimecres cap a les sis de la tarda on podreu veure aquest canvi de plomatge i com la mare peix el poll.


24
abr.

El pollet va creixent a bon ritme gràcies a l'aport d'aliment que rep. L'àliga cuabarrada és un ocell rapinyaire, i per tant carnívor, que té una dieta molt variada. Les càmeres instal·lades al niu des de l'any 2003 han constatat durant tots aquests anys que les preses més corrents són els ocells de bona mida, com ara la perdiu, el colom o el gavià, tot i que aquest darrer en molta menor freqüència des que l'abocador del Garraf ja no funciona; petits mamífers com el conill i l'esquirol; i també rèptils com el llangardaix.

Us deixem un vídeo de l'any 2012 on es veu com el mascle arriba al niu amb un llangardaix. També us recordem que podeu consultar tot l'històric de vídeos al canal Youtube de l'àguila cuabarrada www.youtube.com/aguilacuabarrada.


20
abr.

Diuen que una imatge val més que mil paraules. El dia 14 d'abril, les càmeres van captar a dins del niu caïnisme, un fet molt poc documentat en àguila cuabarrada i sí mot més freqüent en d'altres espècies de rapinyaires com l'àguila imperial i l'àguila daurada. En la imatge es pot apreciar com el poll gran de l'àliga cuabarrada picoteja al més jove, provocant-li greus ferides a diverses parts del cos, especialment al cap.

El caïnisme, una conducta observada en algunes espècies, per la qual un dels germans mata a part o la resta del grup, és un acte encaminat a millorar les probabilitats de supervivència dels més dominants. És un fet conegut entre les aus rapinyaries, encara que poc habitual, i resulta encara més rar poder disposar de les imatges on aquesta conducta es faci palesa. En àguila cuabarrada el caïnisme és molt estrany i, de les escasses referències que existeixen, es donen sempre quan els dos polls tenen molts dies de diferència, com ha passat enguany.

Generalment, les àligues solen covar poc l'inici del primer ou; fins i tot existeixen referències que la femella pot dormir dreta sense covar l'ou, per tal de sincronitzar després el naixement dels polls. En aquest niu, pel motiu que sigui, no ho ha fet, i els 5 dies entre la posta dels dos ous s'han mantingut i els pollets van acabar naixent amb sis dies de diferència (normalment aconsegueixen reduir 1 o 2 dies la diferència de dies entre les postes). Quan la diferència d'edat i de creixença dels germans és suficientment important, s'estableix en determinades condicions una relació de dominància per part del germà més desenvolupat, que competeix en primèra instància per rebre més quantitat d'aliments i més atencions per part dels progenitors, i que pot acabar amb agressions o la mort dels altres germans dominats.

Aquest any el desfàs en les dates d'eclosió dels dos ous de gairebé una setmana, ha estat decisiu perquè el poll gran es desenvolupés molt més que el petit i actués d'aquesta manera, agredint al poll petit.


16
abr.

Com recordareu, ahir es va fer una actuació per treure del niu el poll petit. Malauradament, ens han informat els veterinaris del Centre de Fauna de Torreferrussa que el poll no ha sobreviscut degut al seu estat delicat (estava deshidrats i pesava 80 g.) i les lesions que tenia.

La mort del pollet es pot atribuir a la conducta agressiva observada pel seu germà gran. Tal i com comentàvem en el bloc, el caïnisme és molt habitual entre les aus rapinyaries i aquest any el desfàs de dates de naixement dels dos polls han estat decisives perquè el poll gran actués així. Enguany hi ha menjar suficient i la femella podia alimentar els dos polls sense problemes. Les càmeres han permès observar un fet que es pot produir en qualsevol niu de rapinyaires.

Mentre, al niu, l'únic pollet que hi ha, segueix a un bon ritme de creixement i la mare el peixa amb les preses que caça el mascle.

Us deixem un vídeo de la mare alimentant el poll gran.


15
abr.

13:25 h. 

Actuació urgent de rescat del poll petit

Avui cap a les onze del matí el Grup de Suport de Muntanya del Cos d'Agents Rurals (GSM) de la Generalitat de Catalunya, ha realitzat una actuació d'urgència per rescatar el poll petit. Ja havíem avançat aquests dies que la forta diferència d'edat i de mida dels dos pollets, havia propiciat que el poll gran ataqués constantment el petit i acaparés tot el menjar que portava la mare. Aquest fet, ha portat a una situació preocupant per la supervivència del poll, la qual cosa ha fet que es coordinés l'actuació entre el Parc del Garraf i els agents rurals del GSM de la Generalitat de Catalunya. El poll s'ha traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa per a la seva recuperació.

En les espècies d'ocells rapinyaires el caïnisme és una conducta força comuna que consisteix en l'aniquilació del germà menor per part del germà més fort. Abans que aquesta conducta observada en el niu arribés finalment a produir-se, s'ha procedit a realitzar aquesta actuació amb celeritat.

El visionat en directe del niu permet conèixer el comportament de l'espècie i prendre decisions favorables a la seva conservació

Aquí teniu el moment del rescat del poll

 

08:00 h.

Aquests darrers dies s'ha pogut observar la gran diferència de mida dels dos pollets. Entre el primer naixement i el segon van passar sis dies i això es nota molt en el ritme de creixement. El poll gran és molt més gran i fort i gairebé sempre és el primer en menjar. Fins i tot, s'ha pogut veure com el poll gran s'abalança sobre el petit i aquest rep cops del seu germà, més fort i espavilat.El petit, en canvi, ha d'esperar que el seu germà estigui tip per poder omplir el pap.També sovint el poll petit queda amagat sota el gran. Aquest niu està orientat al nord i el poll petit busca encara l'escalfor, sobretot quan no hi és la mare.

Tanmateix, en el video es pot veure com el poll petit menja petits bocins de carn que li peix la mare.


S'estan mostrant 6 - 10 de 21 resultats.