caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Festes, fires i aplecs - Les Enramades


Les Enramades és la festa més important de l'any per als veïns i veïnes d'Arbúcies. Se celebra pels volts de Corpus i se'n diferencien dues parts: les catifes de flors i la festa dels barris.

La festa comença dies abans del segon diumenge anterior a Corpus, amb la recollida de flors a les rodalies. El diumenge abans de Corpus els veïns i les veïnes d'Arbúcies confeccionen les catifes de flors pels diferents carrers. S'ha instituït un concurs amb premis a l'originalitat, el disseny, la varietat de flors del Montseny i la millor catifa.

L'altra part de la festa arriba el dia de Corpus, quan comencen les festes pels barris de la població. Cada dia assumeix el protagonisme un barri que es recorre de nit a la llum de les atxes. La cercavila acaba al lloc més significatiu del barri, on es toquen dues sardanes, un xotis i un vals. L'endemà, es fa una passada matinal per la població més jove i al migdia la Dansa -una desfilada en cercle d'elegants parelles ordenades per generacions-. Segueixen diverses ballades de sardanes i música popular. A la nit, un altre barri recull el testimoni i el cicle festiu torna a començar.

Les primeres evidències de la festa daten del 1590, un fet que evidencia la seva transmissió entre generacions. Amb la recollida de flors als boscos d'Arbúcies, s'apropa els veïns a l'entorn natural més immediat.


Àmbit geogràfic: Arbúcies


Vídeo:


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari