caes

Parc de la Serralada de Marina

Navegació

Marina

Museu Municipal de Montcada i Reixac i jaciment ibèric de les Maleses

Des de fa quaranta anys, el Museu Municipal de Montcada assumeix les funcions de protegir i difondre el patrimoni històric local, és a dir, donar a conèixer la història del municipi i vetllar per la seva herència: el jaciment ibèric de Les Maleses, el Rec Comtal, la Mina, la Casa de les Aigües, les masies medievals, les torres modernistes, les ermites i esglésies; així com tots aquells elements singulars que ens identifiquen i que dibuixen els trets fonamentals com a poble.

El Museu Municipal de Montcada  va obrir les portes l’any 1982 per tal que estudiants de l'institut de batxillerat del municipi –avui Montserrat Miró– poguessin mostrar les troballes efectuades en les primeres excavacions arqueològiques iniciades al poblat ibèric Les Maleses l'any 1981. Al capdavant de la iniciativa hi havia una professora d'Història, Mercedes Duran, en l'actualitat directora honorífica del Museu i directora del projecte d’investigació al Jaciment.

Al llarg de quatre dècades, el petit museu es va convertir en un gran projecte didàctic i d'investigació, evolucionant fins a la seva consolidació com a equipament cultural del municipi, gràcies a la implicació de la comunitat educativa, la ciutadania, les entitats locals, administracions i la voluntat política.

Actualment, es troba ubicat a la Casa de la Vila, al carrer Major de Montcada.

L’any 1996, a partir de la iniciativa de les persones fundadores i impulsores del Museu de Montcada, es va constituir l’Associació d’Amics del Museu de Montcada.. Està integrada per exalumnes i docents de l'Institut Montserrat Miró, pioners i impulsors del projecte museogràfic. Des del seu naixement, ha anat creixent i sumant col·laboracions per part de moltes persones sempre amb un objectiu comú, protegir, estudiar i divulgar el patrimoni i la història local.

Avui dia l'Associació lidera el projecte d'investigació al Poblat de Les Maleses en coordinació amb el projecte pedagògic "Vivint l'arqueologia" de l'Institut Montserrat Miró, el suport econòmic i logístic del Parc de la Serralada de Marina (Diputació de Barcelona) i de l’Ajuntament de Montcada. Des de l'any 2000 es realitzen campanyes arqueològiques cada estiu per continuar avançant en el coneixement del poblament iber i els seus habitants documentats fa 2300 anys, entre els segles IV-III a.C. L’equip del projecte d’investigació està liderat per Mercedes Durán, Gemma Hidalgo i Jordi Chorén, acompanyats d’arqueòlegs, voluntaris i estudiants de l’institut Montserrat Miró, que per la via de l’aprenentatge i servei viuen una experiència significativa, vinculada amb el medi natural, territorial i el patrimoni històric.

L'Associació d’amics del Museu de Montcada, promociona la investigació històrica i s'organitzen activitats de divulgació i dinamització per tal d'apropar el Museu Municipal i el patrimoni local des d'una perspectiva didàctica a tota la població. Túnels de temps, recreacions històriques, tallers d'arqueologia experimental, entre altres activitats permeten als participants descobrir la història local, viure -la, entendre-la i sentir-la propera. A finals de Maig al Jaciment de Les Maleses s’organitza l’activitat de recreació històrica  “Reviu Les Maleses”, en la que els visitants coneixen el poblat tal com va estar habitat fa 2300 anys.

 

El turó de les Maleses. Jaciment ibèric

(Cliqueu damunt de la imatge per ampliar-la)

 


 Els poblats ibers [CA]

 Los poblados íberos [ES]

 The iberian vilages [EN]

 

El turó de les Maleses té una alçada màxima de 420 m i gaudeix d'una visibilitat extraordinària. En dies clars es visualitza tot el Vallès fins als Pirineus i des del Pi Candeler –un turó que s'uneix a les Maleses a molt pocs metres de distància–, es controla tot el Barcelonès i el Maresme. Des d'aquí s'albiren els vessants muntanyencs que hi ha entre els poblats del turó de Penjabocs i els del turó de Can Gallemí i Castellruf, a més d'altres vessants a l'est de les muntanyes que formen la Serralada de Marina. Aquesta situació permetia a les Maleses mantenir la visibilitat amb tots els poblats dels voltants, sense excepció, tant els de l'interior com els de la costa, com Puig Castellar i Mas Boscà; i poder fer-los senyals d'advertiment amb garantia de ser vistos.

La seva extensió és de 3.322,56 m2. S'han fet diverses intervencions, tant d'excavació com de restauració, amb el suport econòmic del Consorci del Parc de la Serralada de Marina, del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles.

Els seus habitants pertanyien a la tribu dels laietans. La seva economia era agrària, ramadera i comerciaven amb fenicis grecs i cartaginesos.

L'urbanisme de les Maleses segueix el patró tradicional d'un carrer central que divideix en dos el poblat: el vessant de Sant Fost de Campsentelles està orientat a l'est mentre que el vessant de Montcada i Reixac, està orientat a l'oest. Tant a un costat com a l'altre, les cases s'afileren en bateries de construccions que aprofiten el mur de tancament per recolzar-s'hi i gaudir d'una bona resistència.

Entre els segles V i II aC, la casa ibèrica es presenta amb un aspecte molt homogeni arreu. La planta gairebé sempre és quadrangular, tal i com succeeix al turó de Les Maleses. Les cases a Les Maleses presenten tres, cinc o més habitacions amb una superfície de 50 m2 aproximadament. A l'àrea excavada destaquen tres conjunts: la casa del moliner, la casa del ferrer i la casa d'una família prestigiosa del poblat.

Els seus orígens ens situen en un habitat preurbà anterior al segle IV aC. La planificació urbanística es duu a terme entre els segles IV i III aC. El seu abandonament es produeix abans de la segona guerra púnica (219 aC), però fins ara desconeixem els motius que ho van provocar.

 

La casa del ferrer

 La casa del ferrer [CA]

 La casa del herrero [ES]

 The house of the ironsmith [EN]

 


La casa del moliner

 La casa del moliner [CA]

 La casa del molinero [ES]

 The miller's house [EN]

 


La casa de l'elit

 La casa d'una família de prestigi [CA]

 La casa de una familia de prestigio [ES]

 The house of a prestigious family [EN]

 


Casa de l'aigua

  Casa de l'aigua [CA]

 Casa de l'aigua [ES]

 


Vídeo del jaciment ibèric de les Maleses


Web del Museu Municipal de Montcada i Reixac Horari : Accés lliure respectant les restriccions d'aforament i mesures de seguretat: de dilluns a divendres, de 17 a 20 h i dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h. Accés amb reserva prèvia: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h.
Adreça postal:
Museu de les Maleses
Major 32
08480 Montcada i Reixac
Tel. 935 648 466 | 610 144 499
A/e: museumunicipal@montcada.org
Web: https://www.museuobert.cat/ca/museu-municipal-de-montcada-i-reixac