Dia Europeu dels Parcs 2020


Protegir la Natura és protegir la nostra salut


$urlFileEntry

Oriol Clavera

Existeixen nombroses evidències científiques que certifiquen els beneficis del contacte amb la natura per a la salut i el benestar de l’ésser humà. Actualment, és indubtable la seva contribució positiva a les condicions de salut física i mental, la prevenció de problemes de salut pública i la promoció d’un estil de vida actiu en totes les etapes de la vida.

Aquest context obre una visió compartida dels sectors de la salut i la conservació: l’acció urgent i necessària per protegir i millorar la biodiversitat i abordar l’emergència del canvi climàtic es pot integrar amb formes de protegir la salut i el benestar de les generacions actuals i futures. Europa disposa d’un sistema d’àrees protegides divers i ben constituït, i de polítiques de conservació de la biodiversitat i desenvolupament de la infraestructura verda a escala global i regional.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, degut a la seva posició estratègica en una regió molt densament poblada. En aquests espais, la incorporació d’objectius de salut és una extensió natural del seu paper tradicional a l’hora de facilitar l’ús públic ordenat, el lleure, el gaudi, l’educació ambiental i l’ús sostenible de la natura. Els nostres parcs tenen l’oportunitat de contribuir encara més al benestar de les persones i a la reducció de les desigualtats en salut.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, que es commemora cada 24 de maig, enguany, els seus promotors, volem posar de manifest la importància del contacte amb la natura per a la nostra salut, amb el lema "Protegir la natura és protegir la nostra salut!"

Atès que per efectes de la pandèmia del COVID-19 no podrem celebrar les activitats de manera presencial, us convidem a sumar-vos a les iniciatives que s’ha generat en l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, per mitjà de plataformes digitals i xarxes socials. Farem webinars, concursos, Quizz de preguntes, vídeos divulgatius,... entre altres crides a la participació ciutadana des del vostre municipi de residència.

Relacionem aquí les accions més destacades:

Webinars (seminaris en línia)

Webinar Emergència climàtica i COVID-19 (19 de maig, a les 19 h) organitzat per la Xarxa de Conservació de la Natura

Webinar Salut i àrees protegides (22 de maig, a les 13 h) organitzat per l’OAPN y la EUROPARC i amb la participació de la Diputació de Barcelona

Instagram

Repte a Instagram sobre Salut i àrees protegides organitzat pel CENEAM-OAPN y RECIDA. Durant tot el mes de maig, us convidem a penjar als vostres comptes d'Instagram fotos o dibuixos que il·lustrin els beneficis que els espais naturals ofereixen per la salut i el benestar social. Etiqueteu-les amb el hashtag #ParksForHealth. Les persones interessades podran enviar directament les seves imatges (fins al 15 de maig a communications@europarc.org per al vídeo "Tour through Europe" que la Federació EUROPARC publicarà el mateix 24 de maig. 

Parcs i biblioteques, naturalment!

Les biblioteques del Maresme adscrites en aquest programa, realitzaran el cap de setmana del 22 i 24 de maig un Quiz a cada un dels seus comptes d’Instagram  amb un seguit de preguntes referides al patrimoni cultural i natural del seu municipi i la vinculació amb el seu parc de referència. Seguiu-les!

Vídeos i exposicions

“Els parcs, a un cop d’ull”

Onze biblioteques del Maresme, agrupades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” s’han aplegat per fer tres vídeos divulgatius amb la participació de tothom qui ho desitgi. Cal enviar fotos de qualsevol àmbit del patrimoni natural o cultural dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor a parcsibiblios@gmail.com. Amb les imatges rebudes, es faran tres vídeos locutats per biòlegs experts de l’Escola de Natura del Corredor, que es mostraran del 22 al 24 de maig.

Exposició fotogràfica virtual "Montserrat des de casa"

Les 8 biblioteques del Montserratí aplegades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” han fet un vídeo divulgatiu amb imatges dels seus usuaris que han enviat des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons. Espectacular! El podeu veure aquí.

“Sant Llorenç del Munt des de casa”

I les 11 biblioteques del Vallès occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, també han produït un vídeo que mostraran el 22 de maig amb imatges rebudes pels seus usuaris.

 

 

 

 

Consulta en el calendari totes les activitats gratuïtes del Dia Europeu dels Parcs. Navega pel calendari per consultar les activitats que es fan al juny.

<< Maig 2019 >>
dl dt dc dj dv ds dg
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

S'estan mostrant 1 - 10 de 15 resultats.

Montseny
02
juny

Boscos d’arbres, els arbres dels boscos. Dia Europeu dels Parcs (itinerari gratuït)

Itineraris guiats | Visites guiades | Passejades | Educació ambiental | Turisme sostenible
Lloc: Entorns del Montseny
Població: Viladrau
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Anna Cabrerizo

Una passejada per conèixer la riquesa arbòria del Parc i celebrar el Dia Europeu dels Parcs Naturals. Us ajudarem a reconèixer una vintena llarga d’arbres de manera fàcil i entenedora i els aprofitaments i les tradicions que porten arrelades en aquest territori i en la nostra cultura.

Garraf
02
juny

Formatges de cabra artesans: com fer-los - Dia Europeu dels Parcs

Cursos i tallers | Educació ambiental
Lloc: Granja Escola Can Pere de la Plana
Masia Can Pere de la Plana, s/n
Població: 08810 Sant Pere de Ribes
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Can Pere

En aquest taller pretenem ensenyar com es transforma la llet de cabra en els seus derivats, com poden ser el mató, el formatge fresc, tendre o curat, que és el que elaborem a la Granja Escola Can Pere. Farem el nostre mató per endur-nos-el a casa.

Sant Llorenç-Obac
02
juny

La riera de Talamanca . Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades | Educació ambiental
Lloc: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt
Població: Mura
Horari d'inici: 10 h

$urlFileEntry

Juan Manuel Barrero

Talamanca i la seva vall tenen un gran valor ecològic ja que hi podem trobar plantes i animals d’ambients molt diferents. En gaudirem tot passejant per la riera i respirant un entorn ple d’història. Sortirem del castell de Talamanca, testimoni important de la coneguda batalla.

Garraf
02
juny

El meravellós món de la vida marina - Dia Europeu dels Parcs

Audiovisuals | Expos. temporals | Passejades | Educació ambiental
Lloc: Centre d’Estudis del Mar
Passeig Marítim, 72.
Població: Sitges
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Edulis

Descobrirem la vida marina que tenim a les nostres costes al Centre d’Estudis del Mar. Després, a la platja, observarem i recollirem organismes marins.

Montnegre-Corredor | Xarxa de Parcs Naturals
02
juny

Òpera als parcs. Romanticisme líric, a Llinars del Vallès - Dia Europeu dels Parcs

Concerts | Festivals i espectacles
Lloc: Sala Gran del Teatre Auditori
Població: Llinars del Vallès
Horari d'inici: 19 h

$urlFileEntry

Detall cartell

L'Òpera als parcs arriba a l'Auditori de Llinars del Vallès amb 'Romanticisme líric', àries i duos per a tenor i baríton. La proposta és gratuïta i oberta a tothom. Veniu a gaudir-ne!

Litoral
02
juny

L’Iu i les fonts - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades
Horari d'inici: 10.h

$urlFileEntry

Arxiu CPSL

Una aventura plena de misteris envolta les fonts de la serralada Litoral... Ens atrevirem a endinsar-nos-hi? Acompanyarem l’Iu en aquesta història. A cada font ens explicarà una aventura i ens demanarà la nostra ajuda.

Foix
02
juny

La meva llibreta de natura i les plantes aromàtiques - Dia Europeu dels Parcs

Passejades | Educació ambiental
Lloc: Castell de Penyafort
Població: Santa Margarida i els Monjos
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Quatre Passes

Ruta de natura amb els menuts de la casa on ens farem una llibreta de camp per anotar tot allò que anem descobrint. Passarem entre vinyes i boscos; buscarem fruits, fulles i rastres dels animals que hi viuen.

Montseny
02
juny

Entre plantes remeieres. Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Visites guiades | Passejades | Educació ambiental | Turisme sostenible
Lloc: Entorns del Montseny
Població: Figaró
Horari d'inici: 9 h

$urlFileEntry

Lourdes Bonet

Passejarem per corriols i camins ben florits, gaudint amb la descoberta d’una munió d’herbes medicinals i culinàries. Durant la passejada posarem a prova els sentits, descobrirem com diferenciar plantes útils i tastarem més d’un fruit mengívol. Una sortida per fer salut!

Montseny
02
juny

Descobreix el Montseny amb el BusParc! - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Visites guiades
Lloc: Bus Parc
Població: Bus Parc
Horari d'inici: 10.10h / 12.10h

$urlFileEntry

Servei regular de Bus

Us convidem a un trajecte comentat en motiu del Dia Europeu dels Parcs us explicarem per guies experts del territori les característiques principals del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, els seus ecosistemes i els seus usos tradicionals ...

Montnegre-Corredor
02
juny

Taller de plantes remeieres - Dia Europeu dels Parcs

Cursos i tallers | Educació ambiental
Lloc: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva
Plaça Serra de Marina s/n
Població: 08495 Fogars de la Selva
Horari d'inici: 10 h

$urlFileEntry

Cartell taller

Passejada de reconeixement de plantes remeieres i taller de remeis tradicionals.

S'estan mostrant 1 - 10 de 15 resultats.