Dia Europeu dels Parcs 2020


Protegir la Natura és protegir la nostra salut


$urlFileEntry

Oriol Clavera

Existeixen nombroses evidències científiques que certifiquen els beneficis del contacte amb la natura per a la salut i el benestar de l’ésser humà. Actualment, és indubtable la seva contribució positiva a les condicions de salut física i mental, la prevenció de problemes de salut pública i la promoció d’un estil de vida actiu en totes les etapes de la vida.

Aquest context obre una visió compartida dels sectors de la salut i la conservació: l’acció urgent i necessària per protegir i millorar la biodiversitat i abordar l’emergència del canvi climàtic es pot integrar amb formes de protegir la salut i el benestar de les generacions actuals i futures. Europa disposa d’un sistema d’àrees protegides divers i ben constituït, i de polítiques de conservació de la biodiversitat i desenvolupament de la infraestructura verda a escala global i regional.

La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és un exemple paradigmàtic d’aquesta situació, degut a la seva posició estratègica en una regió molt densament poblada. En aquests espais, la incorporació d’objectius de salut és una extensió natural del seu paper tradicional a l’hora de facilitar l’ús públic ordenat, el lleure, el gaudi, l’educació ambiental i l’ús sostenible de la natura. Els nostres parcs tenen l’oportunitat de contribuir encara més al benestar de les persones i a la reducció de les desigualtats en salut.

En el marc del Dia Europeu dels Parcs, que es commemora cada 24 de maig, enguany, els seus promotors, volem posar de manifest la importància del contacte amb la natura per a la nostra salut, amb el lema "Protegir la natura és protegir la nostra salut!"

Atès que per efectes de la pandèmia del COVID-19 no podrem celebrar les activitats de manera presencial, us convidem a sumar-vos a les iniciatives que s’ha generat en l’àmbit de la Xarxa de Parcs Naturals, per mitjà de plataformes digitals i xarxes socials. Farem webinars, concursos, Quizz de preguntes, vídeos divulgatius,... entre altres crides a la participació ciutadana des del vostre municipi de residència.

Relacionem aquí les accions més destacades:

Webinars (seminaris en línia)

Webinar Emergència climàtica i COVID-19 (19 de maig, a les 19 h) organitzat per la Xarxa de Conservació de la Natura

Webinar Salut i àrees protegides (22 de maig, a les 13 h) organitzat per l’OAPN y la EUROPARC i amb la participació de la Diputació de Barcelona

Instagram

Repte a Instagram sobre Salut i àrees protegides organitzat pel CENEAM-OAPN y RECIDA. Durant tot el mes de maig, us convidem a penjar als vostres comptes d'Instagram fotos o dibuixos que il·lustrin els beneficis que els espais naturals ofereixen per la salut i el benestar social. Etiqueteu-les amb el hashtag #ParksForHealth. Les persones interessades podran enviar directament les seves imatges (fins al 15 de maig a communications@europarc.org per al vídeo "Tour through Europe" que la Federació EUROPARC publicarà el mateix 24 de maig. 

Parcs i biblioteques, naturalment!

Les biblioteques del Maresme adscrites en aquest programa, realitzaran el cap de setmana del 22 i 24 de maig un Quiz a cada un dels seus comptes d’Instagram  amb un seguit de preguntes referides al patrimoni cultural i natural del seu municipi i la vinculació amb el seu parc de referència. Seguiu-les!

Vídeos i exposicions

“Els parcs, a un cop d’ull”

Onze biblioteques del Maresme, agrupades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” s’han aplegat per fer tres vídeos divulgatius amb la participació de tothom qui ho desitgi. Cal enviar fotos de qualsevol àmbit del patrimoni natural o cultural dels parcs de la Serralada de Marina, Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor a parcsibiblios@gmail.com. Amb les imatges rebudes, es faran tres vídeos locutats per biòlegs experts de l’Escola de Natura del Corredor, que es mostraran del 22 al 24 de maig.

Exposició fotogràfica virtual "Montserrat des de casa"

Les 8 biblioteques del Montserratí aplegades en el programa “Parcs i biblioteques, naturalment!” han fet un vídeo divulgatiu amb imatges dels seus usuaris que han enviat des de casa seva amb la muntanya de Montserrat de fons. Espectacular! El podeu veure aquí.

“Sant Llorenç del Munt des de casa”

I les 11 biblioteques del Vallès occidental, vinculades al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, també han produït un vídeo que mostraran el 22 de maig amb imatges rebudes pels seus usuaris.

 

 

 

 

Consulta en el calendari totes les activitats gratuïtes del Dia Europeu dels Parcs. Navega pel calendari per consultar les activitats que es fan al juny.

<< Juny 2019 >>
dl dt dc dj dv ds dg
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

S'estan mostrant 1 - 10 de 15 resultats.

Montnegre-Corredor
01
juny

La Roureda de Can Verdalet, mediterrània centreuropea - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Passejades
Lloc: Parc del Montnegre i el Corredor
Població: Tordera
Horari d'inici: 9.30 h

$urlFileEntry

Roger Porta

La biblioteca, porta del Parc: passejada guiada a La Roureda de Can Verdalet, mediterrània centreuropea. El roure pènol és excepcional a prop de mar. De fet és excepcional a tot Catalunya. A càrrec d’Escola de Natura del Corredor. 

Montseny | Montnegre-Corredor
01
juny

'Els tresors del bosc', joc guiat de geocerca - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Visites guiades | Passejades
Lloc: Parc de la Rectoria Vella
Població: Sant Celoni
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Turisme Sant Celoni

Joc guiat de geocerca adreçat a famílies amb nens i nenes d'entre 7 i 12 anys que vulguin passar un matí divertit en un entorn natural a tocar del nucli de Sant Celoni.

Guilleries-Savassona
01
juny

Sortida guiada amb kayak al pantà de Sau - Dia Europeu dels Parcs

Visites guiades
Lloc: Pantà de Sau
Població: Vilanova de Sau
Horari d'inici: 10 h

$urlFileEntry

Aquaterraclub

Activitat de descoberta de la Vall de Sau des del mateix pantà de Sau mitjançant una sortida guiada amb kayak. Cal saber nedar i portar roba esportiva i de recanvi.

Sant Llorenç-Obac
01
juny

Visites guiades a les abelles de l'Obac - Dia Europeu dels Parcs

Visites guiades | Educació ambiental
Lloc: Baixos de la Casa Nova de l'Obac
Carretera B-122 de Terrassa a Rellinars. PK 9.8
Població: Terme municipal de Vacarisses
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Salvador Granero

Dissabte i diumenge al matí veniu a participar d'aquesta activitat d'educació medioambiental relacionada amb el món de les abelles. També ens vestirem d'apicultors!

Garraf
01
juny

Taller petits animalons - Dia Europeu dels Parcs

Cursos i tallers | Passejades | Educació ambiental
Lloc: Centre d'Estudis del Mar
Passeig Marítim, 72
Població: Sitges
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Arxiu CEM

Taller participatiu i vivencial en el qual, a través de l'observació directe i la manipulació de diferents animals vius, els participants descobriran la problemàtica de la fauna invasora al territori català.

Olèrdola
01
juny

Guisla, la remeira d'Olèrdola - Dia Europeu dels Parcs

Cursos i tallers | Passejades
Lloc: Conjunt Monumental d’Olèrdola
Rambla Castell d'Olèrdola, 0
Població: Olèrdola
Horari d'inici: 11 h

$urlFileEntry

Via Penedès

La Guisla va néixer a Olèrdola l’any 1003. La seva picardia us ensenyarà els secrets antics de les plantes remeieres. Al final de l’activitat us donarà un remei del seu rebost.

Collserola
01
juny

Plantes i animals que inspiren Verdaguer - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats | Recitals | Educació ambiental
Lloc: Centre d'Informació del Parc Natural de Collserola
Població: Barcelona
Horari d'inici: 11.30 h

$urlFileEntry

Arxiu CNPSC

Itinerari literari-naturalístic per descobrir Collserola a través de l’obra d’aquest autor.

 

Garraf
01
juny

El cel aquesta nit en altres parcs naturals del món - Dia Europeu dels Parcs

Astronomia
Lloc: Observatori Astronòmic del Parc del Garraf
Camí d'Olivella a Plana Novella km 3,5 (davant de l'Escola de Natura de Can Grau)
Població: Olivella
Horari d'inici: a les 22 h i a les 23 h

$urlFileEntry

OAPG

Et convidem a conèixer el cel de tres Parcs Naturals del món. Si anem a l'altra banda del món, veurem un cel molt diferent. Si ens apropem als pols, veurem el Sol de mitjanit. Veurem l'estrella Polar? Com seran les ombres de dia? Quina forma tindrà la Lluna? 

Montnegre-Corredor
01
juny

Ocells dels parcs urbans de Mataró - Dia Europeu dels Parcs

Itineraris guiats
Lloc: Nou i Antic Parc Central de Mataró
Camí de la Geganta, 6
Població: 08302 Mataró
Horari d'inici: 9 h

$urlFileEntry

Merla. Ajuntament de Mataró

Sortida guiada per conèixer els ocells que habiten als parcs i jardins urbans de Mataró. Itinerari circular i a ritme tranquil per recórrer tot el Nou i Antic Parc Central.

S'estan mostrant 1 - 10 de 15 resultats.