caes
Educació ambiental

Educació ambiental

Navegació

Projecte de servei comunitari al Parc de la Serralada de Marina: Vivint l'Arqueologia


Alumnes simulant l'època ibèrica. Autor: INS Montserrat Miró 

El projecte d’aprenentatge servei "Vivint l'Arqueologia" es realitza  amb els estudiants de 1r de batxillerat de l'Institut Montserrat Miró i Vila de Montcada i Reixac, que tenen l'oportunitat de triar aquesta matèria optativa  Aquesta matèria està estretament vinculada al projecte d'investigació arqueològica que es du a terme al jaciment ibèric situat al Parc de Serralada de Marina.

A més, l'alumnat col·labora activament amb el Museu local i participa en les iniciatives d'investigació, protecció i difusió històrica liderades per l'Associació Amics del Museu de Montcada.

Aquest projecte d'investigació i difusió del patrimoni compta amb el suport essencial de la Diputació de Barcelona, el Parc de Serralada de Marina i l'Ajuntament de Montcada.


Treball al centre i al jaciment


La programació de l'assignatura se centra en tres eixos fonamentals: el mètode arqueològic, el patrimoni històric local i la didàctica i difusió patrimonial. Les sessions a l'aula es combinen amb estades al jaciment ibèric de Les Maleses, un espai històric amb 2300 anys d'antiguitat.

L'entorn arqueològic proporciona als alumnes una experiència d'aprenentatge totalment contextualitzada, amb interaccions constants amb altres àmbits de coneixement i fomenta un sentiment de protecció envers el patrimoni arqueològic i el medi natural.

La combinació de l'entorn natural amb l'estudi arqueològic proporciona als estudiants una experiència d'aprenentatge completa, connectant-los amb el passat de manera tangible i fomentant una comprensió holística de la història i la conservació del medi natural. L'entorn natural brinda l'oportunitat de connectar els coneixements arqueològics amb la història natural de la zona. Això permet als estudiants comprendre com els canvis en el medi ambient poden haver influït en les comunitats passades i en el desenvolupament del jaciment.

També promou la consciència i la valoració del medi natural desenvolupant en els estudiants un sentiment de responsabilitat i protecció cap al patrimoni arqueològic, la flora i la fauna del Parc de Serralada de Marina.


Difusió del jaciment


L'alumnat assumeix la responsabilitat de dissenyar activitats destinades a la difusió patrimonial entre diversos col·lectius educatius, incloent-hi altres estudiants i la població en general de l'entorn. En totes aquestes iniciatives, els alumnes esdevenen protagonistes i assoleixen aprenentatges vivencials i molt significatius. Destacar l'activitat Reviu Maleses, que es desenvolupa al jaciment on es teatralitza la vida dels ibers amb públic abundant i divers. 


Contingut relacionatVídeo#language("interest")

Contacte

Masia Mariona

Ctra. 5119, Km. 2,5

Mosqueroles

08479 Fogars de Montclús

A/e: p.montseny@diba.cat

Tel. 938 475 102

Fax 938 475 368