caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Conreu d'horta


Pràctica agrícola destinada a l'obtenció d'hortalisses, verdures i fruites per al consum humà i del bestiar. La sembra pot ser directament de les llavors o a través de planters. Les espècies cultivades són molt variades i amb diverses subespècies. S'hi cultiven: cols (de Brussel•les, de la Cerdanya, de Pasqua, de cabdell, de paperina), coliflors, naps, patates, blat de moro, llegums (mongetes de nesprer planes, mongetes de mata rodones, mongetes del ganxet, faves, cigrons, pèsols i llenties), albergínies, alls, carbasses, carbassons, cogombres, carxofes, bròquils, bledes, espinacs, espàrrecs, cebes, enciams (d'estiu, llarg, romà, trocadero, de fulla de roure...), ruca, canonges, escaroles, xirivia, pastanagues, pebrots, raves, tomàquets (de pera, de Montserrat, de cor de bou, de penjar...), porros, apis, síndries, melons, gerds i maduixes.

Els horts requereixen un conreu acurat basat en tècniques tradicionals. Cal fangar-los -remoure la terra-, adobar-los -per aportar nutrients a la terra-, cavar-los sovint -per eliminar males herbes- i controlar la presència de paràsits, cargols i llimacs.

Abans cada família tenia un hort i la seva producció es destinava al consum propi, ocasionalment es venia algun excedent. La majoria d'horts estaven escampats, a la vora de cases i masos i també n'hi havia alguns als límits urbans, prop de rieres i recs. Aquesta pràctica va patir una forta davallada a causa de l'abandonament de terres. Actualment, però, s'està recuperant. Cal distingir entre els horts de petites dimensions destinats a l'autoconsum i les grans extensions d'horta destinades a la venda. Cada època de l'any permet el cultiu d'algunes varietats.

L'horticultura ecològica guanya terreny, tímidament, a l'horticultura convencional. La creació de cooperatives de consum, amb cistelles ecològiques de fruites i verdures de temporada, són un al•licient per als productors ecològics de la zona. La iniciativa Km 0 distingeix els productes de proximitat i fomenta el consum responsable. L'apicultura en treu profit gràcies que les plantes amb flor i la pol•linització de les abelles fa que augmenti la producció de mel.


Àmbit geogràfic: Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús

#language("interest")

Mapa de l'inventari