Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Conreu d'horta


Pràctica agrícola destinada a l'obtenció d'hortalisses, verdures i fruites per al consum humà i del bestiar. La sembra pot ser directament de les llavors o a través de planters. Les espècies cultivades són molt variades i amb diverses subespècies. S'hi cultiven: cols (de Brussel•les, de la Cerdanya, de Pasqua, de cabdell, de paperina), coliflors, naps, patates, blat de moro, llegums (mongetes de nesprer planes, mongetes de mata rodones, mongetes del ganxet, faves, cigrons, pèsols i llenties), albergínies, alls, carbasses, carbassons, cogombres, carxofes, bròquils, bledes, espinacs, espàrrecs, cebes, enciams (d'estiu, llarg, romà, trocadero, de fulla de roure...), ruca, canonges, escaroles, xirivia, pastanagues, pebrots, raves, tomàquets (de pera, de Montserrat, de cor de bou, de penjar...), porros, apis, síndries, melons, gerds i maduixes.

Els horts requereixen un conreu acurat basat en tècniques tradicionals. Cal fangar-los -remoure la terra-, adobar-los -per aportar nutrients a la terra-, cavar-los sovint -per eliminar males herbes- i controlar la presència de paràsits, cargols i llimacs.

Abans cada família tenia un hort i la seva producció es destinava al consum propi, ocasionalment es venia algun excedent. La majoria d'horts estaven escampats, a la vora de cases i masos i també n'hi havia alguns als límits urbans, prop de rieres i recs. Aquesta pràctica va patir una forta davallada a causa de l'abandonament de terres. Actualment, però, s'està recuperant. Cal distingir entre els horts de petites dimensions destinats a l'autoconsum i les grans extensions d'horta destinades a la venda. Cada època de l'any permet el cultiu d'algunes varietats.

L'horticultura ecològica guanya terreny, tímidament, a l'horticultura convencional. La creació de cooperatives de consum, amb cistelles ecològiques de fruites i verdures de temporada, són un al•licient per als productors ecològics de la zona. La iniciativa Km 0 distingeix els productes de proximitat i fomenta el consum responsable. L'apicultura en treu profit gràcies que les plantes amb flor i la pol•linització de les abelles fa que augmenti la producció de mel.


Àmbit geogràfic: Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials