Oficis i artesanies tradicionals - Elaboració de terrissa i ceràmica
És la cocció de fang o argila en forns després de modelar-la mitjançant el torn o a partir de motlles; després es pot envernissar i esmaltar.
La terrissa a Breda ha experimentat grans canvis a les darreres dècades. Les primeres evidències de terrissaires al poble es remunten al 1583, quan les olles i cassoles d'aquesta població gaudien de gran renom, però amb els canvis en els models de cuina, s'han convertit en elements decoratius, només alguns artesans conserven la tècnica artesanal de la terrissa. Els materials utilitzats també han anat canviant amb el temps, ja no s'utilitzen els vernissos amb plom, es reciclen les peces defectuoses i els forns són d'energia constat -elèctrics o de gas-.
És un element d'origen antic que ha anat passant de generació en generació, sovint a través de la família i que els veïns consideren com a part de la seva tradició. Alguns d'ells fan campanya per conservar els pocs forns moruns que queden del seu passat terrisser.
Àmbit geogràfic: Breda
Vídeo:
Enllaços relacionats: