CAES

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Oficis i artesanies tradicionals - Elaboració de terrissa i ceràmica


És la cocció de fang o argila en forns després de modelar-la mitjançant el torn o a partir de motlles; després es pot envernissar i esmaltar.

La terrissa a Breda ha experimentat grans canvis a les darreres dècades. Les primeres evidències de terrissaires al poble es remunten al 1583, quan les olles i cassoles d'aquesta població gaudien de gran renom, però amb els canvis en els models de cuina, s'han convertit en elements decoratius, només alguns artesans conserven la tècnica artesanal de la terrissa. Els materials utilitzats també han anat canviant amb el temps, ja no s'utilitzen els vernissos amb plom, es reciclen les peces defectuoses i els forns són d'energia constat -elèctrics o de gas-.

És un element d'origen antic que ha anat passant de generació en generació, sovint a través de la família i que els veïns consideren com a part de la seva tradició. Alguns d'ells fan campanya per conservar els pocs forns moruns que queden del seu passat terrisser.


Àmbit geogràfic: Breda


Vídeo:


Enllaços relacionats:

interest

Mapa de l'inventari

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació