caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Sabers relacionats amb l'alimentació - Conserves i melmelades


La conserva d'aliments, majoritàriament vegetals i fruites, és el resultat del procés de manipulació dels aliments, de manera que sigui possible preservar-los dels microorganismes que modifiquen les condicions sanitàries i el sabor dels aliments. El període de temps que es mantenen els aliments en conserva és molt superior al que tenen en fresc. Si es destinen al comerç, calen uns bons coneixements del material base i de les tècniques de treball, així com una bona organització i un grau d'higiene fonamental per a la seva seguretat i qualitat.

Les dones, majoritàriament, fan a casa: escaldats, melmelades, dessecats, conserves en oli, en sal, en vinagre i en pols. També fan conserva de tomàquet, samfaina, peres, patates, pèsols, pebrot escalivat, llard i melmelada de fruites i codonyat. Per conservar els tomàquets, que "vénen tots de cop a l'estiui i és una llàstima que es facin malbé", primer cal collir els tomàquets -els millors són els de la pera o de bombilla-, després s'escalden per pelar-los millor i es van posant en pots de vidre ben atapeïts. Abans de tancar el pot s'ha de treure el suc, tot seguit cal bullir-los cinc minuts al bany maria, drets i completament coberts d'aigua, perquè es faci el buit al pot i es conservi bé. Es deixen refredar i ja es poden guardar. Hi ha moltes maneres de fer les conserves, de fet n'hi ha variants específiques de cada mas o casa.

El món rural s'ha caracteritzat per tenir un sistema alimentari d'autoabastiment i autoconsum, sense entrades externes de productes. Els excedents que no es consumien immediatament, eren conservats per tal de poder-ne disposar durant tot l'any. Aquest sabers i pràctiques permetien subsistir durant les èpoques en què no hi havia productes frescos de l'hort i els fruiters.

#language("interest")

Mapa de l'inventari