caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Sabers relacionats amb l'alimentació - Elaboració de licors


Els licors s'elaboren amb tècniques artesanals, utilitzant l'aiguardent o l'anís com a base, tot i que determinades begudes també es fan amb aigua. La maceració de la base amb els ingredients (codonys, aranyons, flors de saüc...) és el procés més utilitzat i acostuma a ser a sol i serena. S'elabora licor de codonys, d'aranyons, de llet i cava de saüc, entre d'altres. El procés d'elaboració del cava de saüc és el següent: les flors de saüc s'han d'agafar al matí, abans que els llevats marxin amb la calor i el vent. Calen 10 litres d'aigua, 1 quilo de sucre, el suc d'una llimona i 20 umbel•les de flors de saüc. Es posa tot junt i ben remenat en una ampolla grossa de vidre durant 5-7 dies a sol i serena. Es filtra i s'embotella. S'han de tapar molt bé les ampolles perquè no salti el tap, ja que la maceració produeix carboni igual que el cava.

El licor més popular i consumit entre la gent del Montseny és la ratafia. Des de l’any 2009 s’organitza a Centelles la Fira de la Ratafia, a començaments de juny.

El món rural s'ha caracteritzat per tenir un sistema alimentari d'autoabastiment i autoconsum, sense entrades externes de productes. En ocasió de les visites i celebracions familiars i veïnals sempre s'oferia algun licor o beguda elaborada artesanalment.

#language("interest")

Mapa de l'inventari