caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Sabers relacionats amb l'alimentació - Martí Mocós


 

Pastisseria Llavina (Centelles)

 

El Martí Mocós o els martins mocosos són unes galetes seques que s’elaboren durant la Quaresma fins al Diumenge de Rams a la pastisseria Llavina de Centelles des de l’any 1929. Tenen diferents formes, totes elles d’estris i animals relacionats amb la processó de Divendres Sant i amb el suplici i mort de Jesucrist: escala, clau, serra, porró, trèvol, gos, gall, porc, cérvol, colom…). 
La més destacada, però, és la del personatge que els dóna nom, Martí Mocós, inspirada en un home que va viure a Centelles, segurament a cavall dels segles XIX i XX. Tenia una petita botiga d’agulles de cosir i també feia de drapaire, però sobretot era conegut perquè una de les seves devocions principals era portar la Creu dels Improperis en la processó de Divendres Sant. El seu nom era efectivament Martí, però l'apel·latiu li venia de petit. La seva devoció era tan gran i tan coneguda, que van decidir fer unes galetes amb el seu nom, que representen la seva figura portant la creu. Després el nom va passar a designar totes aquestes galetes.
És tradició que aquestes galetes es pengin de les branques de llorer, palmes i palmons que es porten a beneir el Diumenge de Rams.


Àmbit geogràfic: Centelles


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari