caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Teatre - Els Pastorets de la Costa


El 25 i 26 de desembre es representa Els Pastorets a la Costa del Montseny. Els actors, sempre aficionats, interpreten el naixement de Jesús, alternant aquest argument amb lluites entre àngels i dimonis, i diàlegs dels pastors que rememoren el primer Nadal. L'obra es caracteritza amb decorats i topònims del Montseny i el text original està escrit per un veí del poble, en Salvador Vila Viñas. Redactat en clau d'humor, hi ha frases fetes, dites, refranys i diversos diàlegs referits a l'actualitat nacional. Els personatges principals són la Botaiola, en Xarrupim i en Fato, els pastors, en Satanàs i la Llucifera, els dimonis i els arcàngels Miquel i Gabriel. També Josep i Maria, el clero, les fúries, el centurió, un extraterrestre, soldats romans, pastors i jueus.

Antigament, pels volts de Nadal, se celebraven altres actes relacionats amb el naixement de Jesús. A l'església de Sant Esteve es feia una representació anomenada el Rabadà, més endavant varen aparèixer "Els pastorets", representats a l'entrada de l'Hostal de la Costa. Durant un temps el patronat parroquial de la Costa va acollir la representació; després d'uns anys de descans i arran de la construcció del nou casal municipal, la tradició va arrelar de nou, i s'hi van representar "Els pastorets" d'en Josep M. Folch i Torres i d'en Lluís Millà. L'any 2000 es varen escriure "Els pastorets de la Costa", propis del poble, que s'han anat posant en escena cada any fins avui.

Depenent del calendari de festes i la disponibilitat d'actors i col•laboradors es realitzen més funcions, que es poden allargar fins al dia 28 o 29.


Àmbit geogràfic: La Costa del Montseny


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari