Estratègia d'educació ambiental al Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera
Objectius
Objectiu A: Utilitzar l'educació ambiental com a instrument per facilitar el coneixement, la interpretació i la sensibilització respecte els valors de l'espai del Montseny.
- Reconèixer i apreciar els valors naturals, culturals, paisatgístics, històrics i socials.
- Fomentar la interpretació del paisatge i de la realitat actual de l'espai com a resultat de la interrelació contínua entre el medi i les persones.
- Donar a conèixer i promoure les activitats tradicionals respectuoses amb el medi, els productes artesans i de la terra.
- Promoure la identificació i el sentiment de pertinença de la població local al Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera.
- Donar a conèixer les funcions de l'administració del Parc Natural i ajudar a comprendre la conveniència de la normativa que regeix el parc natural.
- Facilitar l'accés a la informació que genera el Parc Natural del Montseny.
- Potenciar els processos d´educació i de participació com instruments socials que facilitin la gestió i l'ús públic del Montseny.
Objectiu B: Conscienciar sobre les problemàtiques ambientals que es manifesten al Montseny
- Afavorir la comprensió dels processos ambientals i socials.
- Fer entendre la interdependència existent entre el medi natural del Montseny i les activitats humanes.
- Facilitar la presa de consciència dels impactes ambientals causats per les activitats humanes al Montseny.
Objectiu C: Promoure la responsabilitat en relació als problemes ambientals, la recerca de solucions i accions per dur-les a terme
- Fomentar la participació activa en la presa de decisions, la gestió i l'avaluació de la conservació del medi al Montseny mitjançant mecanismes de diàleg i participació que impliquin l´Administració del Parc i la societat civil.
- Promoure canvis d'hàbits que afavoreixin comportaments respectuosos i activitats sostenibles amb el medi, per tal de disminuir l'impacte de les actuacions de residents, professionals, visitants i altres col·lectius del Montseny.
- Afavorir o promoure l'acció en actuacions de custòdia del territori o altres fórmules que permetin fer o participar en actuacions per part de la societat civil per a la conservació del patrimoni del Montseny.
Objectiu D: Assolir una bona qualitat dels programes d'educació ambiental
- Promoure recursos educatius que responguin a les necessitats de cada col·lectiu, amb un èmfasi particular en la població local (residents, escolars, persones que treballen dins l'espai protegit, entitats i associacions civils locals).
- Vetllar especialment per l'adequació dels programes d'educació ambiental a les necessitats dels centres educatius i en particular al currículum escolar.
- Implicar a les famílies en l'educació ambiental, ja sigui directament, o a través de la comunitat educativa (alumnes, professorat, AMPA).
- Avaluar de manera periòdica i externa els programes d'educació ambiental que es duen a terme al Parc.
- Establir amb tots els equipaments d'educació ambiental que treballen al parc uns mínims objectius, continguts i metodologies comuns en l'oferta.
- Potenciar la cooperació i treball en xarxa dels equipaments d'educació ambiental i alhora aprofitar les singularitats de cada equipament per a complementar i enriquir l'oferta de programes d'educació ambiental.
- Promoure la formació continua i l'intercanvi dels educadors que utilitzen el parc com espai educatiu i dels tècnics (relacionats amb l'educació ambiental) per tal d'incorporar les innovacions educatives que sorgeixin en aquest àmbit.
- Promoure la desestacionalització de les visites a l'espai mitjançant una programació de les activitats repartida al llarg de l'any i la diversificació de l'oferta.
Diagnosi de l'estat de l'educació ambiental al Parc Natural del Montseny
Pla d'acció 2011-2015
Annexos
- Annex 1. Objectius generals i específics [en format pdf, 197,58 kB]
- Annex 2. Relació entre les propostes i els objectius generals i específics [en format pdf, 249,53 kB]
- Annex 3a. Primera elaboració de les accions a partir de les propostes surgides del grup de treball [en format pdf, 232,94 kB]
- Annex 3b. Relació entre les propostes, els objectius generals i les accions proposades [en format pdf, 205,03 kB]
- Annex 4. Anàlisi de les propostes/accions en relació als objectius específics [en format pdf, 507,95 kB]
- Annex 5. Buidatge eixos [en format pdf, 17,17 kB]
- Annex 6. Valoració i priorització de les accions [en format pdf, 350,03 kB]
- Annex 7. Presentació professorat [en format pdf, 845,16 kB]