Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Conreu d'horta


Pràctica agrícola destinada a l'obtenció d'hortalisses, verdures i fruites per al consum humà i del bestiar. La sembra pot ser directament de les llavors o a través de planters. Les espècies cultivades són molt variades i amb diverses subespècies. S'hi cultiven: cols (de Brussel•les, de la Cerdanya, de Pasqua, de cabdell, de paperina), coliflors, naps, patates, blat de moro, llegums (mongetes de nesprer planes, mongetes de mata rodones, mongetes del ganxet, faves, cigrons, pèsols i llenties), albergínies, alls, carbasses, carbassons, cogombres, carxofes, bròquils, bledes, espinacs, espàrrecs, cebes, enciams (d'estiu, llarg, romà, trocadero, de fulla de roure...), ruca, canonges, escaroles, xirivia, pastanagues, pebrots, raves, tomàquets (de pera, de Montserrat, de cor de bou, de penjar...), porros, apis, síndries, melons, gerds i maduixes.

Els horts requereixen un conreu acurat basat en tècniques tradicionals. Cal fangar-los -remoure la terra-, adobar-los -per aportar nutrients a la terra-, cavar-los sovint -per eliminar males herbes- i controlar la presència de paràsits, cargols i llimacs.

Abans cada família tenia un hort i la seva producció es destinava al consum propi, ocasionalment es venia algun excedent. La majoria d'horts estaven escampats, a la vora de cases i masos i també n'hi havia alguns als límits urbans, prop de rieres i recs. Aquesta pràctica va patir una forta davallada a causa de l'abandonament de terres. Actualment, però, s'està recuperant. Cal distingir entre els horts de petites dimensions destinats a l'autoconsum i les grans extensions d'horta destinades a la venda. Cada època de l'any permet el cultiu d'algunes varietats.

L'horticultura ecològica guanya terreny, tímidament, a l'horticultura convencional. La creació de cooperatives de consum, amb cistelles ecològiques de fruites i verdures de temporada, són un al•licient per als productors ecològics de la zona. La iniciativa Km 0 distingeix els productes de proximitat i fomenta el consum responsable. L'apicultura en treu profit gràcies que les plantes amb flor i la pol•linització de les abelles fa que augmenti la producció de mel.


Àmbit geogràfic: Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús

Your privacy is our priority

To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use:

  • Own and third parties for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
  • Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
    We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser.
  • From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.

More information

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials