Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Conreu de cereals i farratges


Generalment els cereals són cultius de secà i els farratges de regadiu. Els cereals es cultiven pel seu gra -ric en midó-, que serveix per a l'alimentació humana i animal i per a usos industrials. Després de collir el gra, en queda la palla, la qual té diversos usos: de jaç, d'aliment sec, d'adob. El procés tradicional per cultivar cereals comprèn: llaurar, fangar, sembrar, eliminar males herbes, segar, lligar garbes, apilar-les i transportar-les, batre, ventar i conservar la palla i el gra. Totes les feines s'han mecanitzat: rostollar amb cultivador o cisell, llaurar amb arada de pala o discos, rasclar amb rascles de discos o rotatius, preparar la terra per sembrar amb rotocultor d'eix vertical, cultivador o cisell, sembrar amb sembradora, tractar el gra amb plaguicides -en cultiu ecològic es fan tractaments biològics-, aplanar amb roleu o corró, fertilització amb femada, purins o adobs químics nitrogenats, control de males herbes amb herbicides -a l'agricultura ecològica, rascle de puntes flexibles-, recol•lecció i transport del gra amb recol•lectora i tractor, conservació en sitja o magatzem, recol•lecció i transport de la palla amb empaquetadora i tractor, i conservació en coberts. Es cultiva a la zona: blat, ordi, civada, sègol, triticale, blat de moro, sorgo i mill.

Els farratges es cultiven per a l'alimentació animal. El seu procés tradicional comprèn: llaurar, fangar, sembrar, eliminar les males herbes, dallar, transportar i conservar el farratge. Totes les feines s'han mecanitzat, excepte el procés de dallar, manual a molts indrets. El procés mecanitzat és idèntic al de cereals. Els farratges que es cultiven a la zona són alfals, blat de moro, civada farratgera, raigràs, col farratgera, sorgo farratger, fenigrec i trepadella cultivada. Antigament s'havia conreat naps, remolatxa, melca, trèvol i veça. Quan el pes del gra és molt baix es destina a la pastura.

L'ús de transgènics s'aplica al conreu de cereals i farratges. El conreu ecològic s'incrementa malgrat que resulta difícil trobar llavors ecològiques certificades i rendibilitzar-lo.

Antigament hi havia rotació de conreus i es practicava el guaret. Els darrers anys s'estan recuperant varietats locals i ancestrals de cereals i farratges, com ara el blat de moro del Molar (Montseny), adaptat a condicions estrictes, poca aigua i baixes temperatures.

Actualment hi ha fires on s'hi fan demostracions de pràctiques manuals.

Your privacy is our priority

To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use:

  • Own and third parties for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
  • Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
    We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser.
  • From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.

More information

Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials