Vocabulari autòcton
Al Montseny la llengua catalana presenta algunes característiques diferents a la resta del territori català. Aquests termes es refereixen a eines o feines relacionades amb l'agricultura, com ara: boló per designar la bonera –forat per on es buida l'aigua d'una bassa per a regar–, arpioc –forca amb puntes en forma de ganxo per a remenar i escampar els fems–, carbassot –recipient lligat al cinturó que guarda la pedra d'esmolar la falç i la dalla. Altre es refereixen a l'aprofitament dels recursos forestals, com ara: borja –eina de fusta utilitzada per fer palanca i arrencar el suro de l'arbre–, gusinc –tronc gros fixat a terra que separava els dos compartiments de la barraca dels carboners i els servia d'escó. Alguns tenen relació amb el paisatge, com ara: aloma per a designar un turó petit o call –la terra vermella. I també n’hi ha de referits a aspectes diversos de la vida, com ara: baiona, blava o gotlla –per "mentida"–, calamastres –per "clemàstecs"–, refetons –restes d'un àpat que s'aprofiten per a fer-ne un altre–, eixernedor –bagant o peça plana de ferro que es posa en un rec per desviar l'aigua–, eixavuirar i eixavuiro per a referir-se a “esternudar” i “esternut”, embolar –enllustrar el calçat– o llaurar-se en el sentit d’entelar-se els vidres. Moltes persones senten aquest vocabulari com una part del seu bagatge cultural.
Your privacy is our priority
To protect your privacy, before continuing we want to make sure that you know that, both we and our collaborators, use some cookies on the website to facilitate its use:
- Own and third parties for statistical purposes, with which no user information is collected nor access IP addresses are recorded.
- Our own and third parties to guarantee basic functioning, such as the user session, and personalization aspects, such as the language of our pages.
We save the acceptance of cookies for 30 days to improve the browsing experience. Remember that you can delete cookies from your browser. - From third parties to show you information from our social networks, such as Facebook, X, YouTube, etc. By accessing these websites you can decide whether or not you accept their privacy and cookie policies.