Coneixements i pràctiques sobre el medi natural - Conreu de cereals i farratges


Generalment els cereals són cultius de secà i els farratges de regadiu. Els cereals es cultiven pel seu gra -ric en midó-, que serveix per a l'alimentació humana i animal i per a usos industrials. Després de collir el gra, en queda la palla, la qual té diversos usos: de jaç, d'aliment sec, d'adob. El procés tradicional per cultivar cereals comprèn: llaurar, fangar, sembrar, eliminar males herbes, segar, lligar garbes, apilar-les i transportar-les, batre, ventar i conservar la palla i el gra. Totes les feines s'han mecanitzat: rostollar amb cultivador o cisell, llaurar amb arada de pala o discos, rasclar amb rascles de discos o rotatius, preparar la terra per sembrar amb rotocultor d'eix vertical, cultivador o cisell, sembrar amb sembradora, tractar el gra amb plaguicides -en cultiu ecològic es fan tractaments biològics-, aplanar amb roleu o corró, fertilització amb femada, purins o adobs químics nitrogenats, control de males herbes amb herbicides -a l'agricultura ecològica, rascle de puntes flexibles-, recol•lecció i transport del gra amb recol•lectora i tractor, conservació en sitja o magatzem, recol•lecció i transport de la palla amb empaquetadora i tractor, i conservació en coberts. Es cultiva a la zona: blat, ordi, civada, sègol, triticale, blat de moro, sorgo i mill.

Els farratges es cultiven per a l'alimentació animal. El seu procés tradicional comprèn: llaurar, fangar, sembrar, eliminar les males herbes, dallar, transportar i conservar el farratge. Totes les feines s'han mecanitzat, excepte el procés de dallar, manual a molts indrets. El procés mecanitzat és idèntic al de cereals. Els farratges que es cultiven a la zona són alfals, blat de moro, civada farratgera, raigràs, col farratgera, sorgo farratger, fenigrec i trepadella cultivada. Antigament s'havia conreat naps, remolatxa, melca, trèvol i veça. Quan el pes del gra és molt baix es destina a la pastura.

L'ús de transgènics s'aplica al conreu de cereals i farratges. El conreu ecològic s'incrementa malgrat que resulta difícil trobar llavors ecològiques certificades i rendibilitzar-lo.

Antigament hi havia rotació de conreus i es practicava el guaret. Els darrers anys s'estan recuperant varietats locals i ancestrals de cereals i farratges, com ara el blat de moro del Molar (Montseny), adaptat a condicions estrictes, poca aigua i baixes temperatures.

Actualment hi ha fires on s'hi fan demostracions de pràctiques manuals.

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, X, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información

Suscríbete a nuestros boletines

 

Recibe nuestros boletines de Parques.
Suscríbete a la agenda y al Informativo
haciendo clic en los botones de abajo.

butlletí gaudim

Suscríbete a la agenda Suscríbete al InformatIVO

Sugerencias, opinión y redes sociales

 

Envíanos tus sugerencias, opina

y visita nuestras redes sociales

Sugerencias Opina Redes sociales