caes
Educació ambiental

Educació ambiental

Navegació

Projecte de servei comunitari al Parc del Garraf: Zero residus a les Platges del Garraf


Zero residus a les Platges del Garraf

El projecte de servei comunitari (SC)  "Zero residus a les Platges del Garraf" té l’objectiu d'apropar a l'alumat de 3er o 4t de l’ESO dels instituts que hi participen en el patrimoni natural del seu municipi, el qual compta amb diversos espais amb un alt valor natural i paisatgístic.

A Cubelles hi ha la desembocadura del riu Foix, espai d'alta importància ecològica, ja que funciona com corredor migratori i refugi de pas per als ocells en migració entre àrees naturals protegides. Ha estat declarada com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i per tant inclosa en el Pla d’espais d’interès natural (PEIN). A més, està inclosa dins de la xarxa de zones humides de Catalunya, zones habitualment molt degradades i on es fan esforços per la reintroducció d’espècies autòctones regeneradores d’ecosistemes.

El municipi de Cubelles i les seves platges es troben a tocar de l'Espai Marí Costes del Garraf (Xarxa Natura 2000), espai d’elevada importància per les espècies d’aus i mamífers marins que s’hi troben, entre altres espècies. 


Treball in situ


Al llarg de les sessions amb l'alumnat, es transmet la gran riquesa ecològica a través de passejades per l’espai naturals. En les diferents sessions de treball es fa una passejada per l’espai de la desembocadura del riu Foix, on es recalca la importància d’aquest i es realitza un albirament de flora i fauna., es parla de biodiversitat marina, impactes a les zones costeres i contaminació plàstica dels oceans. Amb aquesta feina de camp, s’implica a l’alumnat de la importància de cuidar del medi ambient.

Al llarg del projecte d’aprenentatge i servei es proposa diferents intervencions ambientals al municipi. Es proposa als estudiants fer neteges de platja, sessions d’albirament d’avifauna protegida, realització de cartellatge informatiu sobre les espècies d’interès de la zona marina, dunar i de la desembocadura del riu Foix, difusió dels espais naturals de la zona, entre d’altres. Realitzen aquests serveis ambientals al municipi, transmetent així entre els seus companys i la resta dels habitants del municipi la importància de conèixer i tenir cura dels espais naturals que ens rodegen. 

En el servei comunitari hi participen els següents agents: Parc del Garraf, Institut, Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Ajuntament de Cubelles, Consell Comarcal del Garraf, Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf i Associació Cetàcea.


Contingut relacionat


Web Consell Comarcal del Garraf: Projectes d'Aprenentatge i Servei Comunitari


#language("interest")

Contacte

Masia Mariona

Ctra. 5119, Km. 2,5

Mosqueroles

08479 Fogars de Montclús

A/e: p.montseny@diba.cat

Tel. 938 475 102

Fax 938 475 368