caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Músiques, cançons i danses - El ball de les bruixes


Durant la representació, un grup de bruixes -que adopten els noms i cognoms de les dones acusades de bruixeria i executades el segle XVII a Viladrau- celebren un sàbat una nit d'octubre. Mentre fan els balls i rituals propis per invocar el dimoni, al voltant d'una foguera, es presenta un jutge que les acusa de fer el mal en lloc del bé, fins que apareix el dimoni i fa fora el jutge. Només pot dissoldre el sàbat sant Martí de Tours, patró de Viladrau, quan es personifica i diu haver plantat la Santa Creu al cim de Matagalls. Llavors, com mana la llegenda, totes les forces del mal han de marxar.

 

La representació principal va precedida d'una altra interpretada pels infants del poble, els quals, vestits de bruixes i bruixots, parlen dels contes de bruixes i canten una cançó que hi fa referència.

 

El ball de les bruixes és una representació inspirada en uns fets històrics esdevinguts l'any 1617 a Sant Segimon de Viladrau: una suposada trobada de bruixes. Arran d'aquests tipus de trobades, durant els anys 1618 i 1622, a Viladrau es varen dur a judici i executar un gran nombre de dones acusades de bruixeria. Segons la historiografia local, Viladrau és el poble on han mort més bruixes.

 

Aquest ball, creat l'any 1977, sempre ha estat interpretat per veïns i veïnes de Viladrau. És una reflexió sobre les acusacions de bruixeria a algunes dones i un rebuig als judicis i execucions que, segons la historiografia, es feien de forma malintencionada i sense fonament.


Àmbit geogràfic: Viladrau


Vídeo:


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari