caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Sabers relacionats amb l'alimentació - Recol·lecció i consum de bolets


Segons el tipus de bosc s'hi troba uns tipus de bolets o uns altres. Els comestibles que es cullen al Montseny són: rossinyol, cep, sabatera, moixernó, fredolic, rovelló, pinetell, trompeta de la mort, cualbra llora, ou de reig, cep negre, cep d'estiu, modeguí, carlet de neu, carlet vermell, cogomella, lora verda, cama-sec i múrgola negra. La recol•lecció es fa principalment durant la tardor, tot i que a l'estiu i a la primavera també se'n poden trobar alguns.

Per anar a buscar bolets s'han de respectar unes normes -sobretot quan hi ha una gran afluència de boletaires forans inexperts-: no rascar el terra, tallar els bolets pel peu amb un ganivet, portar-los dins un cistell de vímet que permeti dispersar les espores i collir només els bolets que tenen valor gastronòmic o científic. Diuen que el millor èxit per a un boletaire és que el seu pas pel bosc, no es noti.

Els bolets es poden cuinar i menjar just després de collir-los, però també es poden conservar per a un consum posterior. Alguns plats autòctons són: sopa de bolets, pastís de bolets amb salsa de ceps, ous de reig a la brasa, rossinyols amb botifarra crua i ceba, truita de moixernons, pinetells i rovellons a la brasa, pollastre estofat amb bolets, vedella amb bolets, arròs caldós de conill i bolets, i bolets al forn amb all i julivert.

Antigament era un preuat complement alimentari per als habitants del massís durant bona part de l'any. El més usual era collir els bolets mentre es feien les feines al bosc. Actualment, s'ha convertit en una activitat recreativa molt estesa al Montseny, però també se'n cullen amb finalitats comercials i de restauració. També s'hi fan fires de bolets.


Àmbit geogràfic: Montseny


Vídeo:

#language("interest")

Mapa de l'inventari