Sabers relacionats amb l'alimentació - Recol·lecció i consum de cargols


El capvespre de dies càlids i humits de primavera, és el millor moment per anar a cercar cargols. Es troben sempre a llocs on els raigs del sol no arriben directament. Durant els mesos freds, quan els cargols hivernen, cal buscar-los entre les esquerdes de les parets i els murs. Abans de cuinar-los, s'han de sotmetre a dejuni per eliminar el seu contingut intestinal, que pot contenir substàncies tòxiques per a les persones. Després es renten amb aigua salada i acidulada i, en el cas del cargol bover, cal treure-li també l'hepatopàncrees. Es bullen amb aigua o es couen directament a la llauna acompanyats de salses. Alguns plats habituals fets amb cargols són: cargols guisats amb conill i botifarra, cargols a la llauna i cargols amb vinagreta.

El consum de cargols com a aliment sembla datar d'època romana. Els més apreciats gastronòmicament són el cargol sapenc i el cargol bover. Al Montseny s'han recol•lectat des de sempre per tal de diversificar l'alimentació.

interest

Mapa de l'inventari