CAES

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Sabers relacionats amb l'alimentació - Recol·lecció i consum de cargols


El capvespre de dies càlids i humits de primavera, és el millor moment per anar a cercar cargols. Es troben sempre a llocs on els raigs del sol no arriben directament. Durant els mesos freds, quan els cargols hivernen, cal buscar-los entre les esquerdes de les parets i els murs. Abans de cuinar-los, s'han de sotmetre a dejuni per eliminar el seu contingut intestinal, que pot contenir substàncies tòxiques per a les persones. Després es renten amb aigua salada i acidulada i, en el cas del cargol bover, cal treure-li també l'hepatopàncrees. Es bullen amb aigua o es couen directament a la llauna acompanyats de salses. Alguns plats habituals fets amb cargols són: cargols guisats amb conill i botifarra, cargols a la llauna i cargols amb vinagreta.

El consum de cargols com a aliment sembla datar d'època romana. Els més apreciats gastronòmicament són el cargol sapenc i el cargol bover. Al Montseny s'han recol•lectat des de sempre per tal de diversificar l'alimentació.

interest

Mapa de l'inventari

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador.
  • De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.

Més informació