Sabers relacionats amb l'alimentació - Recol·lecció i consum de castanyes


Les castanyes es cullen de terra, quan el fruit ja és madur i les pellofes s'obren. Per tal de no punxar-se, els collidors utilitzen guants gruixuts per omplir els sacs, que posteriorment seran transportats fins als espais de manipulació, distribució i venda. Es consumeix fresca, torrada o deshidratada (secallona). També es poden consumir productes elaborats de castanya com farina, melmelada, almívar, pastís, bescuit i magdalena. També la mel de castanyer és molt apreciada pel seu sabor.

Eren un complement alimentari per als habitants del massís durant bona part de l'any. També es donava castanyes al bestiar, sobretot als porcs. S'organitzaven colles de collidores formades, majoritàriament, per dones. A la tardor es consumia fresca i torrada, i dels excedents se'n feien conserves i melmelades. La farina de castanya va ser molt apreciada i utilitzada per a l'alimentació infantil quan no hi havia farines de cereals. Bona part de la collita es venia, durant les festes de la Castanyada que se celebraven arreu, per abastir pobles i ciutats.

Actualment, collir castanyes s'ha convertit en una activitat recreativa molt estesa entre visitants inexperts que malmeten els castanyers.


Àmbit geogràfic: Arbúcies, Cànoves i Samalús, Fogars de Montclús, Montseny, Sant Pere de Vilamajor, Viladrau

interest

Mapa de l'inventari