Concurs de receptes de cuina


Les reserves de la biosfera s'estableixen en el marc del Programa "El Home i la Biosfera "(MAB) de la UNESCO i s'aplica a territoris que alberguen importants valors naturals i culturals, on la població local té un paper fonamental per posar en pràctica un model  de desenvolupament respectuós amb aquests valors. Entre els principals objectius del Programa MAB es troba el de fomentar el desenvolupament socioeconòmic de els territoris mitjançant iniciatives de desenvolupament sostenible a les reserves de biosfera, dutes a terme en col·laboració amb tots els sectors de la societat, per vetllar pel benestar de les poblacions i el seu entorn. Un dels béns culturals més apreciat per la societat actual és la gastronomia tradicional, que considerem que pot jugar un paper clau per complir els objectius del Programa MaB. La cuina local és un element diferenciador d'identitat cultural que ajuda al desenvolupament econòmic de la població,  mitjançant l'increment de la demanda i el consum de productes locals.

Al 2017, s'ha editat un llibre que recull totes les receptes de les Reserves de la Biosfera. En el següent enllaç, us podreu descarregar el llibre de Recetas de la Biosfera en format pdf.

Concurs de receptes de la RB Montseny 2017


El Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny és un concurs que pretén donar a conèixer les receptes tradicionals del Montseny. Hi poden participar els residents del territori de la Reserva de la Biosfera del Montseny sempre i quan no siguin restauradors. Les receptes participants s’inclouran en un llibre digital de receptes tradicionals de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

 

La cuina tradicional d'una regió és l'expressió de segles de saviesa popular acumulada. És un coneixement heretat que es refereix a l'ús dels recursos alimentaris i als seus valors nutritius i gastronòmics. És un tret essencial de la identitat d'una societat i d'un territori, que ens arrela al territori i que dóna forma al nostre paisatge. Desperta l'atenció i l'interès dels visitants foranis, però alhora, es troba amenaçat per una multitud de factors alimentats per la globalització i que van des de la dietètica fins a les tendències o modes del consum, passant pels interessos de la indústria alimentària.

 

Amb la finalitat de mantenir viva una part molt important de la nostra cultura, i de promoure alhora la producció i el consum sostenibles dels aliments locals, la Reserva de la Biosfera del Montseny i els ajuntaments d'Aiguafreda, Arbúcies, El Brull, Fogars de Montclús, Montseny, Riells, Seva, Tagamanent i Viladrau, convoquen aquest concurs de receptes de cuina tradicional, adreçat a tota la població una manera d’acostar la cuina i el territori al Montseny.

La primera cita serà el proper 12 d'agost, en el marc de la Festa Major de la Costa del Montseny a Fogars de Montclús.

 

Concurs de receptes de la RB Montseny 2016


Guanyadors del concurs edició 2016


Els plats guanyadors han estat els següents:

 

Per a més informació, podeu consultar la noticia a l'informatiu de la Xarxa de parcs.


 

Tot seguit les característiques que han fet singular cada plat:

Autor de les imatges: Joan Valera

 

Primers plats:

  • Trinxat de cigrons, recepta elaborada per Remei Picart del poble de Montseny. La recepta està elaborada amb cigrons petits, lleguminosa cultivada antigament al Montseny, on la producció s’està recuperant després d’una anys de declivi. També amb cansalada i botifarra d’elaboració local i trompetes de la mort agafades al territori. És un dels plats característics de l’hivern i antigament molt quotidià.

 

  • Sopa de Bolets de Montserrat Massaguer d’Arbúcies. La sopa és elaborada amb pollastre de criança pròpia, les verdures de l’hort i els bolets recollits al Montseny. (la recol·lecció i el consum de bolets és una activitat molt tradicional recollida a l’inventari de patrimoni cultural i immaterial de la Reserva de la Biosfera del Montseny) És un plat típic de la tardor.

 

Segons plats:

  • Farcellets de col, recepta de Francesca Riera del poble del Montseny. La col és de la varietat coneguda com “pell de gripau”, també porta vedella i el pollastre de corral són elaborats a la mateixa finca. És un plat tradicional de la cuina catalana i la recepta s’ha transmès de generació en generació.

 

  • Cargols amb conill, de la Rosa Rovira de Seva. És un plat principalment de tardor, quan abunden els cargols i hi ha tomàquets a l'hort. L'autora té 90 anys i aquesta recepta sempre s'ha preparat a casa seva. És un plat nutritiu i econòmic.

 

Postres:

  • Crema catalana de Maria Glòria Rovira de Seva Són les postres més típiques i per excel·lència de la cuina catalana.

 

  • Flam de Castanya, de la Consol Grau de Viladrau. La castanya és un fruit molt abundant a la part septentrional del Montseny, l’aprofitament podria contribuir a la conservació dels boscos i al desenvolupament econòmic sostenible. El flam és un tipis de preparació molt tradicional. La recepta representa la confluència de les dues tradicions, el flam i el consum de castanyes.

 

Tapa

  • Pa de Fetge de Montserrat Recolons del poble de Montseny. El pa de fetge és un producte clàssic de les festes nadalenques. Per a la seva elaboració s’ha utilitzat porc del Montseny.

 

  • Codonyat amb formatge fresc de l’Erola Tort d’Arbúcies. S'han utilitzat codonys de l'hort propi situat a la vall d'Arbúcies. El codony s'elabora al començament de la tardor, com un dolç que es pot conservar al llarg de l'hivern i de forma ecològica sense cap tractament als arbres. El formatge fresc també és elaborat casolanament a partir de llet de vaca i el pa artesanalment amb farines de Girona.