La hidrogeologia i el carst
Les característiques geològiques del parc condicionen en gran mesura la circulació de l’aigua tant per l’exterior com per l’interior del massís.
El centre del parc marca la divisòria d’aigües entre la conca del Llobregat, a l’oest, i la del Besòs, a l’est. Pel sud del parc el drenatge d’aigües superficials es fa principalment a través de la riera de les Arenes, tributària del Llobregat, i el riu Ripoll, un curs perenne que drena al Besòs. Pels sectors oest i nord, totes les rieres (Mata-rodona, Rellinars, Santa Creu, Mura i Talamanca) i barrancs menen a la conca hidrogràfica del Llobregat.
La circulació subterrània ve condicionada principalment per tres factors: les diferències de permeabilitat entre els tipus de roques, el cabussament dels estrats i la fracturació dels materials.
Els nivells formats principalment per gresos i conglomerats son els principals aqüífers, especialment els nivells més carbonàtics ja que poden estar carstificats i per tant presenten una major permeabilitat. En canvi els nivells amb una elevada proporció de lutites i margues funcionen com a nivells impermeables, els quals poden confinar nivells d’aqüífers i també funcionar com a nivell base local de la circulació d'aigües subterrànies.
El basculament regional cap al nord-oest dels estrats de roques fa que la circulació preferent de les aigües per l’interior del massís també sigui en aquesta direcció, cap als termes de Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort i Rellinars, llocs on hi abunden les fonts.
La presència de fractures en conglomerats i els gresos, també és un factor determinant en la circulació d’aigua subterrània. Els nivells amb un espaiat del diaclasat menor, i per tant amb una major fracturació, afavoreixen la circulació interior.
En estudis recents s’han catalogat un total de 151 fonts. D’aquestes 58 són actives i 93 inactives. La gran majoria responen a una estacionalitat lligada a moments de precipitacions, tot i que en algunes la recurrència pot arribar a ser d’uns quants anys.
Relacionat amb la hidrologia del parc natural hi ha alguns elements interessants. Un cas particular en son els caus. En el cas dels Caus de Mura, aquests corresponen a una surgència situada en els conglomerats per on surt aigua en moments en què hi ha hagut recàrrega d’aigua i el nivell de l’aqüífer puja.
Un altre element singular són els afloraments de pedra tosca, un precipitat de carbonat de calci que es dona en surgències on es produeix una pèrdua de CO2, tot formant capes de roca sobre la vegetació i el substrat existent al voltant de la font. En alguns indrets, com la Font del Foradot a Mura o el Molí d’en Sala a Monistrol de Calders, aquests afloraments són realment espectaculars. La roca, molt porosa, ha sigut àmpliament utilitzada per la construcció tradicional de les cases de l’entorn.
El creixement de carbonat de calci dona lloc a espeleotemes (estalactites, estalagmites, columnes entre moltes d’altres, molt freqüents en les coves de conglomerats i calcària de la zona. Un cas particular és la Cova de Mura, on hi ha uns creixements de cristalls aciculars d’aragonit espectaculars que juntament amb altres formacions recobreixen part de les parets de la cova.