caes
Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Navegació

Recursos pedagògics


Juntament amb el material específicament dissenyat per a les activitats dels programes escolars, els visitants als parcs poden consultar i utilitzar diferents materials educatius que es troben disponibles en els diferents equipaments d’educació ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals.

La Guia dels parcs


Material específic del programa Coneguem els nostres parcs. Es tracta d'una síntesi en llenguatge braille, impresa en format DIN A4 sobre làmines de vinil retractilades, de la Guia dels parcs que es presta als alumnes com a suport a la segona fase del programa.

 

La col·lecció de contes La Xara i el Pau


Es tracta d'una col·lecció de contes infantils, adreçats a nens i nenes de cinquè de primària,  que divulguen les singularitats de cada parc explicades de la mà de la Xara i en Pau, dos amics que viuen diverses aventures de caràcter màgic als parcs. El text és de Gonçal Luna i els dibuixos de Susanna Campillo. Els llibres es lliuren als nens i nenes participants a la campanya escolar Viu el parc.

Per a cada títol editat dins la col·lecció, existeix al seva versió en Braille que es lliura també als nens i nenes cecs que participen en el programa. La seva producció és a càrrec de la Fundació ONCE.

Títols publicats:

Prem damunt de la imatge per descarregar al conte en format PDF.

Les fitxes de flora i fauna de la Xarxa de Parcs Naturals


Fitxes de fauna (1)

Aquestes fitxes de fauna inclouen una tria de diferents animals que es troben a  la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Són accessibles als usuaris cecs o amb discapacitat visual, però el seu disseny multisensorial les fa universals. 

Contenen text explicatiu en braille i macrocaràcters, i imatges en relleu per a l'exploració tàctil. Aquestes fitxes es desen en una maleta on també hi ha uns cubs amb els sons característics de cada animal.

Existeixen cinc jocs que es poden trobar en alguns dels equipaments d'educació ambiental dels parcs.

Prem damunt de la imatge per accedir al PDF.


Fitxes de flora (2)

Es tracta de fitxes didàctiques que reprodueixen, en relleu, algunes de les principals plantes i arbres presents a la Xarxa de Parcs Naturals. Per a cada espècie hi ha una fitxa descriptiva que inclou un dibuix en relleu de gran fidelitat i un text explicatiu en lletres de gran format sobreimpressionades en braille. S'acompanyen amb flascons que contenen l'aroma d'aquestes espècies vegetals. Les fitxes tenen una mida de 21 x 30 cm i estan encolades sobre un cartró rígid. Per a un ús pedagògic es presenten en una caixa de fusta que conté les deu fitxes i els 10 flascons.
 
S'ha editat una primera col·lecció de 10 fitxes de flora. 
 
 

Equipaments on es poden trobar les fitxes de flora i fauna

 

Dossiers adaptats de rutes de flora i fauna


Es tracta d'una versió integrada en tinta, relleu i braille d'alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral (d'una 8 a 10 fulls) imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i braille perforat sobreimprès. S'inclouen dibuixos tàctils i en color d'alguns elements de la flora i la fauna destacats de l'itinerari. El format és de 21 x 30 cm. De cada itinerari hi ha cinc exemplars, que es poden trobar en els principals centres d'informació dels parcs.

Es poden demanar en préstec d'un dia als centres d'informació d'on arrenquen els itineraris, emplenant la fitxa específica.

Dossiers editats:

  • Itinerari botànic de la Pleta. Centre d'Informació La Pleta (Garraf)
  • La font de la Portella. Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac)
  • La font del Frare. Centre d'Informació Can Casades (Montseny) 
  • Les alzines de Can Portell. Centre d'Informació d'Hortsavinyà (Montnegre-Corredor)
  • Can Mateu. Escola de Natura de Sau. Can Mateu (Guilleries-Savassona)

#language("interest")