Material de préstec
Per garantir l’accés de totes les persones que ho desitgin al medi natural, les oficines dels diferents parcs disposen d’un servei de préstec de recursos de suport a l’accessibilitat (bicicletes handbikes, barres direccionals i terceres rodes).
Aquest material es pot sol·licitar amb antelació emplenant la fitxa de préstec i adreçant-la a l’oficina del parc on es vulgui fer la ruta.
També es posa a disposició dels usuaris dels parcs un servei de guiatge amb Joëlette, que s’haurà de sol·licitar amb prou marge de temps per tal de poder garantir i organitzar la sortida.
Barres direccionals
La barra direccional o barra de muntanya és un material de suport per l’accés al medi natural per part de les persones amb discapacitat visual. Són nombrosos els equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals que disposen d’aquest material en servei de préstec per als usuaris.
Aquesta barra, que s'utilitza actualment a les curses de muntanya per les persones amb discapacitat visual, Consisteix en una barra de fusta o alumini de 2,5 a 3 metres de longitud. Normalment porten unes cintes als extrems i al centre per a facilitar l'adherència de la mà.
S'utilitza de la manera següent: dues persones es col·loquen en els extrems de la barra i la persona invident se situa al mig. La persona que es posa al davant fa el paper de guia. Cal tenir present que aquesta barra es pot posar tant a la dreta, com a la esquerra dels usuaris, però, quan cal, es posa a la banda on hi ha un terreny molt irregular i es podria produir una caiguda.
La finalitat de la barra és esdevenir una guia per a aquesta persona que pot seguir perfectament un recorregut o itinerari pel parc. Una important tasca per part de les persones vidents és la d’anticipar informació a la persona situada al mig de la barra. A les rutes llargues i amb canvis de nivell cal anticipar les irregularitats i pujades i baixades, ja que d'aquesta manera podran regular millor el seu esforç. Per tant, indicaran el quilòmetres que falten, si ve una pujada o baixada forta, el temps que queda i els altres aspectes que els permetin autoregular-se.
Existeixen 10 barres direccionals que poden trobar-se als equipaments següents:
- Escola de Natura Rectoria de Vallcàrquera (Montseny): 1 barra
- Centre d'Informació Can Casades (Montseny): 1 barra
- Masia Mariona (Montseny): 1 barra
- Oficina de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona (Guilleries-Savassona): 1 barra
- Castell de Montesquiu (Montesquiu): 1 barra
- La Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac): 1 barra
- Centre d'Informació la Pleta (Garraf): 2 barres
- Centre d'Informació del Santuari del Corredor (Montnegre): 3 barres
- Ecometròpoli (Parc de la Serralada Marina): 1 barra
- Escola de natura Angeleta Ferrer (Parc de la Serralada Marina): 1 barra
Terceres rodes
Es tracta de rodes frontals adaptables a cadires de rodes convencionals, de la marca Vam rodar model Llom 360, amb ancoratge d'elevació automàtica i gir de 360 graus. Aquestes terceres rodes es poden ajustar ala majoria de les cadires de rodes (llevant els reposapeus), amb l'objectiu que l'usuari no hagi de canviar de cadira, adaptant la pròpia a un ús més adequat per pistes de muntanya, sempre que els desnivells siguin moderats. També es disposa de reposapeus adaptats a aquesta tercera roda.
Cada tercera roda s'acompanya d'un casc de protecció i guants.
Aquestes recurs es pot trobar a:
- Centre d'Informació Can Casades (Montseny): 4 rodes
- Punt d'Informació de la Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac) : 3 rodes
- Centre d'Informació la Pleta (Garraf): 2 rodes
- Centre d'Informació del Santuari del Corredor (Montnegre i Corredor): 2 rodes
- Escola de Natura de Sau. Can Mateu (Guilleries-Savassona): 2 rodes
- Centre d'Informació d'Hortsavinyà (Montnegre-Corredor): 1 roda
Handbikes
Es tracta d'una bicicleta adaptada, model Handy, apta per a persones amb alguna discapacitat en el tren inferior, adequades per pistes de muntanya sense desnivells importants.
Les handbikes estan a disposició dels visitants, que les poden utilitzar prèvia sol·licitud i formalització d'una fitxa de préstec. Cada bicicleta s’acompanya d’un casc protector i guants.
- Centre d'Informació Can Casades (Montseny): 2 unitats
- Centre Informació la Pleta (Garraf): 1 unitat
- Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac): 2 unitats
- Escola de Natura de Sau. Can Mateu (Guilleries-Savassona): 2 unitats
- Centre d'Informació del Santuari del Corredor (Montnegre-Corredor): 1 unitat
- Centre d'Informació i Gestió. Masia de Can Comas (Parc Agrari): 1 unitat
Bicicleta tàndem
Es tracta d'una bicicleta de dos ocupants, que es lliura en servei de préstec a un equipament dotat d'una ruta accessible amb condicions adients per l'ús d'aquest aparell. S'acompanya de casc de protecció i guants.
De moment, es pot trobar en fase de proves a l'equipament següent:
Servei de guiatge amb Joëlette
La Joëlette és una cadira tot terreny dotada d’una única roda, combinació de carretó i de llitera. Permet la pràctica del senderisme a qualsevol persona amb mobilitat reduïda, fins i tot en casos de gran dependència, sempre amb el suport de dos o més acompanyants experts.
Des de la Xarxa de Parcs Naturals s’ofereix un servei de guiatge amb Joëlette en els seus programes d’educació ambiental escolars, en el programa de passejades guiades, així com també per realitzar activitats ludicoesportives dintre de l’àmbit territorial dels parcs de la XPN.
Actualment la XPN compta amb sis Jöelette per persones adultes i quatre Jöelettes Kids, específicament dissenyades per a garantir el confort i la seguretat dels més petits.
Per a més informació i reserves us podeu dirigir als equipaments següents:
-
Punt d'Informació de la Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac)
-
Oficina del Parc Natural del Montseny. Masia Mariona (Montseny)
La Xarxa de Parcs Naturals ha editat la guia 'Joëlette. La natura a l’abast de tothom', el primer manual d'ús d'aquesta cadira.