Edafologia
MINUARTIA, Estudis ambientals. 2001. Estudi de base per a la revisió del Pla Especial del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Medi físic i fauna.
El coneixement dels sòls de la serralada és encara limitat, amb poques informacions derivades d'estudis específics. Com a recerques desenvolupades sobre aquest territori esmenten les de BECH& GARRICÓ (1996). A continuació, es sintetitzen les característiques edafològiques de l'àmbit d'estudi.
El massís del Montnegre i el Corredor està bàsicament format de sòls desenvolupats sobre materials granítics, metasedimentaris i detrítics quaternaris. Es tracta principalment de sòls silícics per la poca presència de carbonats a la zona.
El règim de temperatura dels sòls de la zona segons SSS (1975) és tèrmic a les zones més properes al litoral i mèsic a les parts més muntanyoses. El règim d'humitat, segons SSS (1975), és xèric.
La textura moderadament grossa d'aquests sòls confereix una baixa capacitat de retenció d'aigua de drenatge que es manifesta amb períodes d'estrès hídric durant l'estiu.
Els sòls dominants a la zona pertanyen als ordres entisols, inceptisols i alfisols (SSS 1975-1989).
a) Sòls desenvolupats sobre substrat granític
Els granitoides en molts punts presenten un elevat estat de meteorització de la seva part superficial, cosa que dóna com a resultat la formació del sauló, a partir del qual s'han format sòls profunds i joves que han permès el desenvolupament del recobriment boscós de pins i alzines i la implantació, des d'antic, de camps agrícoles, sobretot de vinyes, oliveres, garrofers i avellaners. El sauló ocupa una extensió majoritària i es concentra principalment a les zones de muntanya, als arenys (sorrals), a les valls i a les planes. La roca fresca o poc alterada també aflora en diversos indrets.
Els sòls desenvolupats sobre els granitoides tenen una estructura simple i estan poc edafitzats, presenten un perfil de tipus A-C, format per sauló i directament a sobre per una capa d'acumulació de matèria orgànica. Aquests sòls són els que SSS (1975-1989) classifica dins de l'ordre dels entisols i, segons el règim d'humitat xèric, es defineixen dins del grup xerortents. Se situen principalment en les zones de pendent on s'estableix una equilibri entre l'erosió i la creació de nou sòl. Aquest tipus de sòls són els que corresponen als regosòls, segons la classificació de FAO (1974-1989).
En els llocs més planers i estables es donen processos d'edafització més favorables, la capacitat de concentrar matèria orgànica és major i es desenvolupen sòls més evolucionats de perfil A-Bw-C, amb un horitzó estructural Bw que mostra variacions estructurals i texturals com a conseqüència d'una moderada alteració. Aquests tipus de sòls desenvolupen un horitzó càmbic (d'alteració) donant lloc a la formació de sòls de l'ordre inceptisol, segons la classificació SSS (1975-1989), concretament del grup xerochrepts, que corresponen als cambisols, segons la classificació de FAO (1974-1989).
En les àrees de posicions geomorfològiques més estables es donen processos d'il·luviació d'argiles que percolen i s'acumulen en horitzons inferiors, anomenats argílics (Bt). Aquests sòls desenvolupen un perfil del tipus A-BW-Bt-C i es classifiquen, segons SSS (1975-1989) dins de l'ordre alfisols i del subordre xeralfs, que es corresponen amb els luvisols, segons FAO (1974-1989). Quan apareixen en vessants, poden erosionar-se parcialment de manera que els horitzons argílics poden aparèixer en superfície.
b) Sòls desenvolupats sobre substrat metasedimentari
Entenem que el substrat metasedimentari és el format pel conjunt de roques metamòrfiques paleozoiques que apareixen en forma de faixes a la zona. Aquestes roques apareixen a les zones de pendents més acusades i amb un recobriment vegetal escàs, format per brolles més o menys arbrades. Sota aquestes condicions edafològiques s'han desenvolupat sòls poc diferenciats i estructurats de perfil A-C-R, corresponents a xerortents. En algunes fondalades els sòls poden estar més ben desenvolupats i ser del tipus Xerocrepts.
c) Sòls desenvolupats sobre substrat detrític quaternari
L'origen de bona part dels sediments detrítics quaternaris prové de la disgregació dels granitoides, pel que el sòl que en deriva és molt semblant al que apareix sobre els substractes granítics. El perfil és poc evolucionat. Predominen els Entisols amb un horitzó superficial cultivat de tipus Ap-C.
Els sòls sobre materials al·luvials i col·luvials es troben a les bases dels pendents, als fons de les valls
i a les desembocadures de les rieres i a la Tordera, i a la major part de la plana del Maresme. Es tracta de materials transportats, molt sorrencs, amb una lleugera tendència àcida i un baix contingut en matèria orgànica. El perfil és poc evolucionat, malgrat s'hi puguin observar diverses capes de gruix i granulometria diferent. Actualment, aquests sòls corresponen a la major part de les superfícies de conreu.
Als cons de dejecció amb pendent accentuat predominen els xerortents. A les planes al·luvials i litorals, hi ha xerofluvents de textura general francoarenós a grossa i mineralogia bàsicament quarsítica. Aquests sòls corresponen als fluvisols, segons FAO (1974-1989).