El Montseny és un patrimoni universal, mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de grans conurbacions metropolitanes. Enlairat entre les planes del Vallès, Osona i la Selva, es presenta com un bloc muntanyós de perfil característic, altiu i visible des de molts indrets de Catalunya i reconegut per la bellesa dels seus boscos: alzinars, suredes i pinedes a les parts baixes, alzinar muntanyenc i rouredes en la muntanya mitjana; fagedes i avetoses sobre els 1.000 metres i matollars i prats culminals en els ambients subalpins dels cims. A l'alzinar es troben el senglar, la guineu, la geneta i la rata cellarda entre els mamífers més coneguts; l'astor, el gaig i el pit-roig entre els ocells més comuns, i diverses espècies d'ambifis, rèptils i peixos. L'espècie animal més singular del parc és el tritó del Montseny, descoberta fa pocs anys i l'únic vertebrat endèmic de Catalunya. Aquesta biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l'home hi ha deixat al llarg dels temps, presenten un valor universal que ha inspirat artistes, intel·lectuals i científics, i que desvetlla l'emoció de les persones que el visiten.
El paisatge del Parc del Castell de Montesquiu es caracteritza per un relleu trencat per les successives alineacions muntanyoses que configuren el sistema prepirinenc oriental. De superfície modesta, despunta pels boscos densos de roure i pi roig, que han estat modelats pel pas del riu Ter. Espai de pas entre les zones muntanyoses del Ripollès i la Cerdanya i les planes d'Osona, el paisatge ha estat profundament transformat per l'empremta de l'home. Els seus referents històrics es remunten a l'edat mitjana, època de la qual data el castell de Montesquiu, un gran casal fortificat amb orígens en el segle X. L'any 1976 el castell i la finca passen a ser propietat de la Diputació de Barcelona, cedides pel seu darrer propietari, Emili Juncadella. Des d'aleshores, la Diputació ha dut a terme obres de rehabilitació integral de l'edifici per tal de garantir-ne la conservació, revaloritzar el seus continguts arquitectònics i històrics i adaptar part de les seves estances com a centres de recursos on sovint es realitzen jornades i seminaris de temàtica diversa. El castell, avui dia és un equipament cultural prop del Ter, envoltat de boscos plens d'història.
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Consulteu la nostra política de privacitat