caes
Educació ambiental

Educació ambiental

Navegación

APS - Montnegre


© Oriol Clavera

El servei comunitari que realitza l’Espai Natural de Guilleries Definició del perfil d'usuari de la finca de Sant Feliuet de Savassona (Tavèrnoles) és un projecte de sensibilització ambiental que s’emmarca en un dels punts de màxima afluència de visitants de Sant Feliuet de Savassona. En aquesta finca privada, l’Espai Natural compta amb un  conveni de col·laboració amb la propietat i l’ajuntament de Tavèrnoles per tal de fer l’ordenació de l’ús públic de la mateixa.

Amb aquest objectiu, la participació de l’alumnat de l’escola institut Mossèn Cinto de Folgueroles treballa en la definició del perfil dels visitants de l’indret de manera que posteriorment es puguin definir d’una forma més ajustada les actuacions a realitzar per a l’ordenació. Van realitzar 58 enquestes que van permetre proposar una dinàmica de sensibilització per la celebració del Dia Europeu dels Parcs i definir els temes a treballar per la conscienciació mitjançant els informadors ambientals.


BICIMPACT!


Amb la interacció personal entre adolescents enquestadors i usuaris ciclistes, hom indueix un diàleg intergeneracional i de reflexió. Es tracta d’interpelar el major nombre possible de ciclistes (un per un o en petits grupets) per tal d’obtenir informació sobre les seves preferències, perfils i coneixements. I alhora sensibilitzar-los vers els impactes generats per la seva activitat. A partir d’una pauta d’enquesta consensuada amb els alumnes, hom desgrana preguntes sobre els tipus de vies que empren, freqüències, propostes i preocupacions a l’entorn del ciclisme als espais naturals. En fer moltes enquestes, es disposa de molta informació al respecte.


EROSIÓ, NO!


Amb el triple objectiu de restaurar sòls denudats per trialeres, obstaculitzar el pas de ciclistes i sensibilitzar els adolescents vers els impactes i les solucions, es planteja aquesta tasca. Es tracta de recollir restes d’aprofitaments forestals (brancades, pelegrins, troncs, petarotes) i pedres i colocar-los  cobrint xaragalls originats pel pas repetit i sense cura de bicicletes en zones de pendent. Es treballa amb grups de 4-5 alumnes distribuïts al llarg de la zona de trialeres. Quan tots els solcs són ben coberts i el pas de qualsevol vehicle o persona dificultat, se senyalitzen els possibles accessos amb antelació per evitar sorpreses als usuaris en trànsit. Amb rètols del Parc informant que s’ha dut a terme una tasca de restauració del sòl. Els alumnes localitzen en mapes els punts de treball. El centre difon la seva tasca entre la comunitat educativa. 


CANUT FORA!


És una proposta de Servei Comunitari de treball senzill de recollida de canuts plàstics de protecció d’arbres joves que estan escampats pel bosc després de campanyes de plantació de fa molts anys i que han quedat oblidats per la zona del Parc a prop de Can Miloca-Coll de ca l’Arenes.
La recollida es du a terme en 3 zones forestals d’antigues replantacions d’alzines sureres i l’acopi es realitza en un punt concret on es carregarà en el vehicle de servei per transportar els canuts al magatzem, per al a seva reutilització.


Contingut relacionat#language("interest")

Contacto

Masia Mariona

Ctra. 5119, Km. 2,5

Mosqueroles

08479 Fogars de Montclús

A/e: p.montseny@diba.cat

Tel. 938 475 102

Fax 938 475 368