caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegación

Músiques, cançons i danses - Ball dels collidors de castanyes


Se celebra el 31 d'octubre a Fogars de Montclús. Ball popular típic de la Costa del Montseny. Consta de melodia del ball pla i repetició, i la melodia de la corranda i repetició. El ball pla té una estrofa de 12 compassos ternaris i una tornada de 16 compassos ternaris. La corranda té una primera melodia de 12 compassos binaris, en el compàs 12 hi ha un calderó, i 4 compassos finals, i una segona melodia de 16 compassos binaris.

 

Comença amb els balladors al voltant d'una foguera, un darrere l'altre; l'home dóna la mà dreta a la dona i ella li dóna l'esquerra. Els punts de dansa són el punt pla de costat i el risto -la dona passa per sota del braç de l'home en sentit contrari a les agulles del rellotge-. A l'estrofa 12 (6+6) es desplacen endavant, 11 punts plans de costat i acaben encarats amb els peus junts. Tornada 16 (8+8): es donen les mans i es desplacen amb 8 punts plans de costat en sentit contrari a les agulles del rellotge. Canvien el sentit de desplaçament amb 6 punts més i 2 compassos per fer el risto, retornen a la posició i repeteixen la dansa. Es repeteix l'estrofa 12 (6+6), però aquesta vegada es deixen anar de mans en encarar-se. Repetició tornada 16 (8+8): la dona queda al seu lloc tot fent el punt pla i l'home gira al seu voltant amb 8 punts plans. L'home es queda al seu lloc i la dona fa el tomb amb 6 punts plans i els dos últims per fer el risto. Queda tot el cercle agafat de les mans, els peus junts i mirant a la foguera, a punt d'iniciar la corranda.

 

Els punts de dansa de la corranda són el salt de galop i el de corranda. Primera melodia (12+4): fent el salt de galop es desplacen en sentit contrari a les agulles del rellotge i en el compàs 12 fan calderó, queden aturats i deixen anar les mans; cada ballador fa un tomb sobre si mateix amb 4 passes i queden tots agafats de les mans. Segona melodia (16): amb salt de corranda es desplacen en sentit contrari a les agulles del rellotge. Repetició primera melodia (12+4): fent el salt de galop es desplacen en sentit contrari a les agulles del rellotge i en el compàs 12 fan calderó i queden aturats, després cada ballador fa un tomb sobre si mateix amb 4 passes i queden tots agafats de les mans. Repetició segona melodia (16): repeteixen els salts de corranda i en el compàs 16 fan calderó i agafen la castanya, que cada ballador porta, i la llencen al foc. Comencen a petar les castanyes i s'anima al públic a unir-se al ball.

 

Antigament, mentre es preparava la festa es presentava la castanya més grossa i maca que s'havia pogut collir i s'escollia la "reina de les castanyes". Si el collidor era una dona, durant l'any següent manarien les dones: elles escollien llurs balladors durant la festa i ells pagarien la beguda. I a l'inrevés. El ball es continua representant durant la festa de la Castanyada.


Àmbit geogràfic: Fogars de Montclús


Enllaços relacionats:

#language("interest")

Mapa de l'inventari