CAES

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegación

Oficis i artesanies tradicionals - Elaboració de formatges


L'elaboració de formatges és una tècnica artesanal que consisteix a produir formatges a partir de la llet del bestiar boví, oví o cabrum. Parteix de la llet crua, amb la qual s'inicia un procés basat en canvis de temperatura i d'humitat, s'hi afegeix algun ferment per fer-la quallar, s'emmotlla el producte i es deixa madurar més o menys temps segons el tipus de formatge que es vulgui aconseguir.

De l'època medieval es té constància documental de pagaments efectuats amb formatges al senyor del castell de Montsoriu (Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu). Històricament, la producció de formatges al Montseny ha estat bàsicament per a consum propi. Els masos amb bestiar conservaven els excedents de llet fent formatges per poder consumir-ne durant més temps.

És un element que agafa de nou impuls al Montseny. Es fa una producció petita per a restaurants, comerços locals i alguna fira de productes artesanals. També hi ha formatgeries als municipis del Montseny, Centelles i Tagamanent, tot plegat possibilita mantenir el sector ramader i artesanal.


Àmbit geogràfic: Centelles, Montseny, Tagamanent


Vídeo:

interest

Mapa de l'inventari

Tu privacidad es nuestra prioridad

Para proteger tu intimidad, antes de continuar queremos asegurarnos que sabes que, tanto nosotros como nuestros colaboradores, utilizamos algunas “cookies” en la web para facilitarte el uso:

  • Propias y de terceros con fines estadísticos, con las que no se recoge información de los usuarios ni se registran las direcciones IP de acceso.
  • Propias y de terceros para garantizar el funcionamiento básico, como la sesión de usuario, y aspectos de personalización, como el idioma de nuestras páginas.
    Guardamos la aceptación de cookies durante 30 días para mejorar la experiencia de navegación. Recuerda que puedes eliminar las cookies de tu navegador.
  • De terceros para mostrarte información de nuestras redes sociales, como Facebook, Twitter, YouTube, etc. Al acceder a estos sitios web podrás decidir si aceptas o no sus políticas de privacidad y de cookies.

Más información