Festes, fires i aplecs - Aplec a Sant Segimon del Montseny


L'1 de maig se celebra l'aplec a dos espais diferents. Al matí hi ha els actes al santuari de Sant Segimon, que comencen a les 9 amb la benvinguda, l'esmorzar popular i el sorteig, i continuen, a les 11, amb la missa a càrrec del rector de Viladrau, els cants de la Coral Parroquial de Tona i el recital de poemes. A la tarda, a la plaça Major de Viladrau hi ha el dinar de germanor i la fi de festa amb un recital de poemes, cants corals i cançons populars.

Diu la tradició que el santuari de Sant Segimon -a 1230 metres d'altitud- fou construït al lloc on féu penitència Sant Segimon, rei de Borgonya. Entre 1640 i 1782 es construïren l'església i l'hostatgeria actuals i s'abandonaren les antigues edificacions adossades al penyal. Les tropes napoleòniques van cremar el santuari l'any 1810, i el 1837 fou secularitzat per la desamortització.

Antigament, durant l'aplec de Sant Segimon, es ballava la cançó "El dia de Sant Jaume" amb una dansa pròpia, al voltant d'un arbre majestuós. Després s'arrencava un pi i, de tornada, es plantava a la plaça del poble, on es repetia la ballada i després es feia una gran foguera.


Àmbit geogràfic: Viladrau


Enllaços relacionats:

interest

Mapa de l'inventari