caes

El Patrimoni cultural immaterial del Montseny

Navegació

Oficis i artesanies tradicionals - Elaboració de formatges


L'elaboració de formatges és una tècnica artesanal que consisteix a produir formatges a partir de la llet del bestiar boví, oví o cabrum. Parteix de la llet crua, amb la qual s'inicia un procés basat en canvis de temperatura i d'humitat, s'hi afegeix algun ferment per fer-la quallar, s'emmotlla el producte i es deixa madurar més o menys temps segons el tipus de formatge que es vulgui aconseguir.

De l'època medieval es té constància documental de pagaments efectuats amb formatges al senyor del castell de Montsoriu (Arbúcies, Sant Feliu de Buixalleu). Històricament, la producció de formatges al Montseny ha estat bàsicament per a consum propi. Els masos amb bestiar conservaven els excedents de llet fent formatges per poder consumir-ne durant més temps.

És un element que agafa de nou impuls al Montseny. Es fa una producció petita per a restaurants, comerços locals i alguna fira de productes artesanals. També hi ha formatgeries als municipis del Montseny, Centelles i Tagamanent, tot plegat possibilita mantenir el sector ramader i artesanal.


Àmbit geogràfic: Centelles, Montseny, Tagamanent


Vídeo:

#language("interest")

Mapa de l'inventari