L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals
Montesquiu
Guilleries-Savassona
Montseny
Sant Miquel del Fai
Sant Llorenç-Obac
Montnegre-Corredor
Litoral
Marina
Parc Fluvial del Besòs
Collserola
Garraf
Olèrdola
Foix

Marina L'estudi s'ha fet fruit de la col·laboració entre els guardes del Parc i el FELIS-ICHN

Un estudi determina la distribució i abundància dels mamífers carnívors al Parc de la Serralada de Marina

13/03/2023

L’equip tècnic del Parc de la Serralada de Marina ha promogut un projecte amb l'objectiu de detectar les zones per on es mouen les espècies de mamífers salvatges dins aquest espai natural protegit. La metodologia de mostreig, basada en l’ús de càmeres de fotoseguiment, també ha permès estimar l’abundància relativa dels mamífers carnívors (guineu, teixó i geneta) i avaluar quines variables associades a la presència humana determinen la seva presència. Els resultats indiquen que, de tots els mamífers, els més estesos en l'àmbit del Parc són el senglar i la guineu amb una presència elevada de geneta, conill i teixó.

Les càmeres van estar actives durant dues setmanes a 41 localitats diferents del Parc de la Serralada de Marina, entre el setembre del 2021 i el maig del 2022. Per decidir els punts de mostreig, es va dividir la superfície en quadrats d’un quilòmetre de costat i es va buscar un indret idoni per instal·lar l’aparell al centre de cadascun.

Els mamífers més estesos a la serralada de Marina són el senglar i la guineu, que van aparèixer gairebé arreu. També cal destacar l’elevada presència de geneta, conill i teixó, que van ser detectats aproximadament a la meitat del Parc. L’abundància de cabirol segueix una tendència a l’alça tenint en compte que va arribar a la zona fa pocs anys. Dins el grup dels carnívors, el menys detectat ha estat la fagina. Finalment, destaca la detecció de mostela i eriçó a una de les localitats.

La presència d’algunes de les espècies de carnívors s’ha vist que estaria influenciada per determinades activitats antròpiques. La guineu, per exemple, tendeix a moure’s per corriols allunyats de pistes més amples i transitades, o la geneta és més freqüent en àrees allunyades dels habitatges. Aquestes informacions, combinades amb la identificació dels sectors del Parc que alberguen un major nombre d’espècies, han permès definir propostes d’accions que garanteixin la conservació de la comunitat de mamífers. Algunes d’aquestes actuacions estarien relacionades amb la freqüentació humana i amb el control de gossos i gats domèstics, que han resultat ser la tercera i la sisena espècie de mamífer més detectada, respectivament.

La previsió és que es pugui seguir fent un seguiment periòdic dels mitjans i grans mamífers a la zona, per tal de veure com evoluciona l’abundància de les espècies i d’avaluar l’efecte de possibles mesures de gestió que s’apliquin al llarg dels propers anys. El present estudi ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’equip de guardes del Parc de la Serralada de Marina i el Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN).

compartir

Font de la informació: Xavier Soler i Marc Vilella / Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN)

Categoria: Paisatge, fauna, vertebrats, mamífers, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Marina, Biodiversitat, ODS,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials