El Cercle de Voluntaris participa, un any més, a la campanya 'Let's Clean Up Europe'
Total recollit. Autor: Cercle de Voluntaris
El dissabte 7 de maig, gairebé una quarantena de voluntaris va participar en una acció al litoral del Garraf emmarcada dins la campanya 'Let's Clean Up Europe', a la qual el Cercle de Voluntaris va sumar-se per tercer any consecutiu. L'objectiu era netejar les platges i cales del municipi de Sitges i l'activitat es va dur a terme amb la col·laboració del Centre d'Estudis del Mar (CEM).
El grup de voluntaris va comptar amb el guiatge i col·laboració de Sofia Paricio, tècnica d'ús públic i educació ambiental dels Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, i de Flora Porta i Judith Albors, del Centre d'Estudis del Mar (CEM). També els van acompanyar i participar a l'activitat la coordinadora del Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals i un responsable de l'Oficina Tècnica d'Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona.
Tot i que la climatologia no va ser del tot favorable, el mal temps no va impedir realitzar l'activitat prevista que, sortosament, es va dur a terme sense incidències. Els voluntaris es van desplaçar fins al Cap de Grills, on es va iniciar l'actuació. Es van fer tres grups de treball i es va repartir el material que consistia en guants, pinces per recollir les deixalles i bosses i sacs grans de la campanya "Let's Clean Up Europe".
Un cop repartit el material, els diferents grups es varen distribuir per les platges i cales de Sitges. Un primer grup es va situar a prop del Cap de Grills; un segon, a la Punta de les Coves, i un darrer, a la Punta de la Desenrocada.
L'objectiu de l'acció era netejar-les, tot separant els plàstics de la resta de deixalles. Durant el matí, els voluntaris van extreure grans quantitats de residus del litoral de Sitges i van recollir 200 kg de plàstics i 200 més de rebuig en 2 km de platges de Sitges i l'Espai Natural dels Colls i Miralpeix. El plàstic recollit es farà servir per a una intervenció d'educació ambiental.
Cap a les 13.45 h es va donar per finalitzada l'actuació i, per arrodonir la jornada, els membres del Cercle de Voluntaris van visitar el Centre d'Estudis del Mar, situat al passeig marítim de Sitges. Es tracta d'un equipament d'educació ambiental de la Diputació de Barcelona amb més de 25 anys de treball en els àmbits de la recerca, la pedagogia i la gestió del litoral. Com és habitual, la jornada va finalitzar amb un bon àpat de germanor, en aquesta ocasió, al Parc de Mar.
La campanya europea "Let's Clean Up Europe" és un esdeveniment que anualment té lloc a tot el continent i que pretén animar el màxim nombre de ciutadans a implicar-se mediambientalment per reduir el nombre de residus abocats a la natura i donar visibilitat a la problemàtica dels milions de tones d'escombraries que acaben als oceans, platges i boscos. Les causes principals d'aquesta situació són la producció insostenible, els patrons de consum de les nostres societats, les escasses estratègies de gestió de residus i la manca de sensibilització de la població. És un projecte que consisteix en l'organització de jornades de neteja als espais naturals. Aquestes accions, dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), també tenen un alt potencial de sensibilització per a la ciutadania.
A Catalunya, la Setmana Europea de la Prevenció de Residus és liderada per l'Agència de Residus de Catalunya i la Diputació de Barcelona hi ha col·laborat mitjançant assessorament i suport econòmic i la participació de les gerències de Medi Ambient i Espais Naturals i de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
Font de la informació: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Educació ambiental, Cercle de voluntaris, Garraf, general,