caes
Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Navegació

El material educatiu


Fins al moment s'han produït diferents materials adreçat al públic escolar. Algun és específic dels programes Coneguem els nostres parcs i Viu el parc. D'altres, poden ser emprats pel públic en general, tant escolar com visitant.

La Guia dels parcs


Aquest és un material específic del programa Coneguem els nostres parcs. Es tracta d'una síntesi en llenguatge braille, impresa en tamany DIN A4 sobre làmines de vinil retractilades, de la Guia dels parcs que es presta als alumnes com a suport a la segona fases del programa.

 

 

La col·lecció de contes La Xara i el Pau


Es tracta d'una col·lecció de contes infantils, adreçats a nens i nenes de cinquè de primària,  que divulguen les singularitats de cada parc explicades de la mà de la Xara i en Pau, dos amics que viuen diverses aventures de caràcter màgic als parcs. El text és de Gonçal Luna i els dibuixos de Susanna Campillo. Els llibres es lliuren als nens i nenes participants a la campanya escolar Viu el parc.

Per a cada títol editat dins la col·lecció, existeix al seva versió en Braille que es lliura també als nens i nenes cecs que participen en el programa. La seva producció és a càrrec de la Fundació ONCE.

Alguns contes disposen d'un format interactiu. Si actives el joc inclusiu, podràs conèixer millor el parc des de casa.

Títols publicats:

Prem damunt de la imatge per descarregar al conte en format PDF.

Conte La Xara i el Pau i l'àliga perdigueraLa Xara i el Pau i la maledicció de la maruga 

 

Contes amb format interactiu i joc inclusiu:

Prem damunt de la imatge per descarregar l'interactiu.

Les fitxes de flora i fauna de la Xarxa de Parcs Naturals


Fitxes de fauna (1)

Aquestes fitxes de fauna inclouen una tria de diferents animals que es troben a  la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Són accessibles als usuaris cecs o amb discapacitat visual, però el seu disseny multisensorial les fa universals. 

Contenen text explicatiu en braille i macrocaràcters, i imatges en relleu per a l'exploració tàctil. Aquestes fitxes es desen en una maleta on també hi ha uns cubs amb els sons característics de cada animal.

Existeixen cinc jocs que es poden trobar en alguns dels equipaments d'educació ambiental dels parcs.

Prem damunt de la imatge per accedir al PDF.

Sumari  Fitxa Eriçó comú  Fitxa Conill  

Fitxa Esquirol  Fitxa Porc senglar  Fitxa Cabirol

Fitxa Fagina  Fitxa Toixó  Fitxa Guineu

Fitxa Geneta  Fitxa Gaig

 

Fitxes de flora (2)

Es tracta de fitxes didàctiques que reprodueixen, en relleu, algunes de les principals plantes i arbres presents a la Xarxa de Parcs Naturals. Per a cada espècie hi ha una fitxa descriptiva que inclou un dibuix en relleu de gran fidelitat i un text explicatiu en lletres de gran format sobreimpressionades en braille. S'acompanyen amb flascons que comptenen l'aroma d'aquestes espècies vegetals. Les fitxes tenen una mida de 21 x 30 cm i estan encolades sobre un cartró rígid. Per un ús pedagògic es presenten en una caixa de fusta que conté les deu fitxes i els 10 flascons.
 
S'ha editat una primera col·lecció de 10 fitxes de flora. 
 
         

 

 

Equipaments on es poden trobar les fitxes de flora i fauna

Els mapes tàctils dels parcs


Es tracta d'una versió integrada en tinta, relleu i braille de plànols esquemàtics dels parcs de la Xarxa de Parcs Natural, útil tant a persones vidents com amb dificultats de visió. S'han produït en una làmina tàctil en vinil en color, que inclou macrocaràcters, relleu i braille que es munta sobre un suport rígid de gran durabilitat. La mida és de 45 x30 cm.

Es poden trobar en alguns equipaments d'educació ambiental i a les principals oficines d'informació dels parcs.

 

Mapes editats

 

Clica damunt de la imatge per ampliar-la.

 

Mapa tàctil Montseny. Reserva de la Bisofera Mapa tàctil Sant Llorenç-Obac Mapa tàctil Garraf-Olèrdola Mapa tàctil Montnegre-CorredorMapa tàctil MontesquiuMapa tàctil Guilleries-SavassonaMapa tàctil Collserola Mapa tàctil MarinaMapa tàctil Litoral 

 

#language("interest")