L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals
Montesquiu
Guilleries-Savassona
Montseny
Sant Miquel del Fai
Sant Llorenç-Obac
Montnegre-Corredor
Litoral
Marina
Parc Fluvial del Besòs
Collserola
Garraf
Olèrdola
Foix

Garraf Elaborada per l'Associació Cetàcia a partir d'una dècada d'estudis

Una guia estudia les vuit espècies de cetacis presents tot l'any a la Mediterrània i al Garraf

20/04/2023

S’ha publicat la Guia de cetacis. Costa del Garraf, que aplega d’una manera molt didàctica informació general sobre els cetacis i dedica apartats a les vuit espècies que resideixen tot l'any al Mediterrani: rorqual comú, cap d’olla gris, cap d’olla negre d’aleta llarga, dofí comú, dofí mular i dofí ratllat, catxalot i zifi de Cuvier. La publicació és fruit de deu anys de treballs i estudis de l’Associació Cetàcea.

L’Associació Cetàcea, fundada l’any 2012 amb l’objectiu de protegir, conservar i investigar la vida i els hàbitats marins del litoral català, acaba d’editar la Guia de cetacis. Costa del Garraf basada en els estudis realitzats des del 2013 i amb informació sobre aquestes espècies protegides a la costa del Garraf.

La publicació conté informació general amb apartats breus d’introducció a la temàtica de la guia, els cetacis com a part de l’ecosistema i la seva distribució, l’àrea d’estudi, el fons marí del Garraf, la navegació responsable d’acord amb la regulació i la importància de ser responsable i respectuós per evitar perjudicar-los o ferir-los.

També hi ha una classificació taxonòmica i pàgines il·lustrades sobre l’anatomia dels dos subordres de cetacis, els misticets (cetacis amb barbes, que corresponen a les balenes) i els odontocets (cetacis amb dents, entre els quals hi ha els dofins, catxalots i zifis), i blocs dedicats a les espècies d’interès següents: rorqual comú, cap d’olla gris, cap d’olla negre d’aleta llarga, dofí comú, dofí mular i dofí ratllat, catxalot i zifi de Cuvier. Aquestes són les vuit espècies de cetacis considerades residents tot l’any al mar Mediterrani i que no realitzen migracions. S’ofereix una presentació de cada una d’elles, anatomia, imatges i mapes i apartats dedicats a la seva dieta i distribució al Mediterrani i al Garraf.

La Guia de cetacis. Costa del Garraf, amb nombroses imatges i dibuixos, es tanca amb un útil glossari i un mapa del Mediterrani i està disponible a la Llibreria de la Diputació en aquest enllaç.

Dins el programa de Passejades guiades i altres activitats dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, l’Associació Cetàcea organitza diversos caps de setmana sortides científiques d’albiraments de fauna marina (aus marines, tonyines, peixos lluna, tortugues marines, dofins, etc.) en veler per les costes del Garraf amb l'equip d’experts.

compartir

Font de la informació: Associació Cetàcea

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Publicacions, Garraf, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Llibres, revistes i CD, Educació ambiental,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials