L’Associació Cetàcea, fundada l’any 2012 amb l’objectiu de protegir, conservar i investigar la vida i els hàbitats marins del litoral català, acaba d’editar la Guia de cetacis. Costa del Garraf basada en els estudis realitzats des del 2013 i amb informació sobre aquestes espècies protegides a la costa del Garraf.
La publicació conté informació general amb apartats breus d’introducció a la temàtica de la guia, els cetacis com a part de l’ecosistema i la seva distribució, l’àrea d’estudi, el fons marí del Garraf, la navegació responsable d’acord amb la regulació i la importància de ser responsable i respectuós per evitar perjudicar-los o ferir-los.
També hi ha una classificació taxonòmica i pàgines il·lustrades sobre l’anatomia dels dos subordres de cetacis, els misticets (cetacis amb barbes, que corresponen a les balenes) i els odontocets (cetacis amb dents, entre els quals hi ha els dofins, catxalots i zifis), i blocs dedicats a les espècies d’interès següents: rorqual comú, cap d’olla gris, cap d’olla negre d’aleta llarga, dofí comú, dofí mular i dofí ratllat, catxalot i zifi de Cuvier. Aquestes són les vuit espècies de cetacis considerades residents tot l’any al mar Mediterrani i que no realitzen migracions. S’ofereix una presentació de cada una d’elles, anatomia, imatges i mapes i apartats dedicats a la seva dieta i distribució al Mediterrani i al Garraf.
La Guia de cetacis. Costa del Garraf, amb nombroses imatges i dibuixos, es tanca amb un útil glossari i un mapa del Mediterrani i està disponible a la Llibreria de la Diputació en aquest enllaç.
Dins el programa de Passejades guiades i altres activitats dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, l’Associació Cetàcea organitza diversos caps de setmana sortides científiques d’albiraments de fauna marina (aus marines, tonyines, peixos lluna, tortugues marines, dofins, etc.) en veler per les costes del Garraf amb l'equip d’experts.