caes
Viu el parc a l'escola

Navegació

Espai Natural de les Guilleries-Savassona


L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona té una extensió de 8.300 ha i està situat a la comarca d'Osona. Contacta amb el Collsacabra pel Nord, amb la plana de Vic per ponent, amb els contraforts del Montseny pel Sud i amb la comarca de la Selva per orient. Comprèn dos espais naturals inclosos en el PEIN: les Guilleries i Savassona que tenen la particularitat de trobar-se en la zona de transició de dues regions: el sistema transversal i el mediterrani.

La presència de l’embassament de Sau envoltat d’alteroses cingleres confereix a la zona un important atractiu turístic. Les cingleres multicolors de les Guilleries-Savassona són un balcó privilegiat de la comarca.

El paisatge actual és el resultat físic de la convivència continuada dels elements naturals i els produïts per l'activitat humana. La contundència d'alguns elements geomorfològics i el bon estat de conservació general del medi natural singularitzen aquesta zona dotant-la de gran qualitat paisatgística. D'altra banda, l'existència de miradors naturals ubicats al llarg de les cingleres (el Puig del Far, el Salt de la Minyona i Puig l'Agulla) així com al voltant del pantà (Sant Romà de Sau, el Coll de Terrades, Sant Feliuet de Savassona) els converteixen en veritables talaies de la comarca.

Realització de la jornada festiva


Indret on es realitza la jornada festiva

La festa es realitza a l'ermita de Sant Feliuet de Savassona i a les seves esplanades.

Sant Feliuet de Savassona és una esglesiola pre-romànica que l’any 1960 va ser reconstruïda gràcies a la Unió Excursionista de Vic. Els testimonis de presència humana en aquest indret van des del temps neolítics fins a l’actualitat. L’edifici ha experimentat moltes modificacions al llarg dels segles. Als voltants de l’església podem observar tombes antropomòrfiques excavades.

En els prats de sota hi ha un conjunt de descomunals monòlits provinents de la carena rocosa que hi ha al damunt. L’existència de gravats en moltes de les roques han fet d’aquest lloc un espai misteriós i ple de llegendes.

Què ens ofereix l'ermita de Sant Feliuet de Savassona?

L'ermita de Sant Feliuet de Savassona ofereix un seguit de serveis que faciliten l'estada de les escoles durant la festa:

  • Zones per dinar i esmorzar.
  • Serveis higiènics.
  • Espai per deixar les motxilles.

A més, el programa Viu el parc a l'escola ofereix el servei de préstec de material adaptat: Joëlette, bicicletes handbikes, terceres rodes per adaptar a la cadira de l'usuari i tàndem.

Què farem durant la festa?

Els entorns de l'ermita de Sant Feliuet i el pla de Savassona són un espai privilegiat per descobrir alguns dels aspectes més rellevants que caracteritzen l'espai natural protegit de les Guilleries-Savassona. El programa Viu el parc a l'escola ha seleccionat quatre d'aquests aspectes per treballar amb els alumnes de 5è de primària:

  • L'ermita de Sant Feliuet de Savassona.
  • L'edat dels arbres.
  • Les cadenes alimentàries.
  • Els gravats dels monòlits

A continuació, es mostra un recull que permet vincular cada un dels temes escollits amb el tipus de dinàmica proposada, l'espai on es realitzen i la seva durada:

 
TEMA DINÀMICA LLOC DURADA
L'ermita Prova d'observació Ermita de Sant Feliuet 30 minuts
L'edat dels arbres Prova de relació i deducció Pla de Savassona 30 minuts
Les cadenes alimentàries Reconstrucció de xarxes tròfiques Pla de Savassona 30 minuts
Els gravats dels monòlits Joc d'imaginació Pedra de les bruixes 30 minuts

Com arribar a l'ermita de Sant Feliuet de Savassona


Coordenades

Latitud: 41.959250

Longitud 2.340617

#language("interest")

Contacte

Servei de Gestió de Parcs Naturals
Comte d'Urgell, 187
Edifici del Rellotge, 3a planta
08036 Barcelona
viuelparc.escoles@diba.cat

Tel. 937 855 461 (CIMA)
Tel. 934 022 484