caes
Viu el parc a l'escola

Navegació

Parc de la Serralada de Marina


El Parc de la Serralada de Marina és un espai natural protegit de 3.157 hectàrees situat entre 5 municipis de les comarques del Barcelonès, del Vallès Occidental, del Vallès Oriental i del Maresme. La serralada de Marina segueix en paral·lel el traçat de la costa mediterrània i la seva altitud màxima és el turó de Galzeran amb 485 m. Encerclada per grans nuclis urbans, acompleix un paper fonamental com a espai verd, educatiu i de lleure dins de l'àrea metropolitana. Malgrat aquesta pressió humana, la serralada presenta una destacable vegetació d'alzinars i rouredes a les zones obagues i una brolla d'estepes i brucs boals a les zones solelles. A més conserva un ric patrimoni històric, del qual destaquen poblats ibèrics, monestirs i masies, com el poblat ibèric del Puig Castellar, la Cartoixa de Montalegre, Sant Jeroni de la Murtra o la torre Balldovina.

Realització de la jornada festiva


Indret on es realitza la jornada festiva

La festa es realitza als voltants del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

El monestir de l'orde de Sant Jeroni, erigit el 1416 al mas de la Murtra, situat al peu de la serralada, a la Vall de Poia o de Betlem, consta d'una gran església, el claustre i el casal. Aquestes edificacions daten del segle XV i foren construïdes amb el suport econòmic de la monarquia catalanoaragonesa i dels Reis Catòlics. Com a element arquitectònic, es destaca la Torre de Defensa, construïda per a protegir-se dels pirates que venien pel mar. Fou incendiat i exclaustrat el 1835.

Consideracions sobre l'entorn?

A l'hora de preparar la sortida, cal tenir en compte els aspectes següents:

  • El programa Viu el parc a l'escola ofereix el servei de préstec de material adaptat: Joëlette, bicicletes handbikes, terceres rodes per adaptar a la cadira de l'usuari i tàndem.
  • L'entorn del monestir ofereix zones àmplies per dinar i esmorzar.
  • El monestir disposa de serveis higiènics.
  • No es disposa de punts d'aigua potable. Cal portar l'aigua de casa.
  • No es disposa de contenidors o papereres. Cal endur-se les deixalles.

Què farem durant la festa?

Els entorns del monestir de Sant Jeroni de la Murtra són un espai privilegiat per descobrir els aspectes més rellevants que caracteritzen el parc de la Serralada de Marina. El programa Viu el parc a l'escola ha seleccionat quatre d'aquests aspectes per treballar amb els alumnes de 5è de primària:

  • El bosc mediterrani i els incendis forestals.
  • La transformació del paisatge.
  • La fauna dels camps d'albellatge.
  • El monestir i la vegetació autòctona i al·lòctona de la zona.

A continuació, es mostra un recull que permet vincular cada un dels temes escollits amb el tipus de dinàmica proposada, l'espai on es realitzen i la seva durada:

 
TEMA DINÀMICA LLOC DURADA
Bosc mediterrani Joc sobre els incendis forestals Pineda de l'ermita de la Miranda 30 minuts
Transformació del paisatge Trobar les diferències Mirador 30 minuts
Els camps d'albellatge Bèstia misteriosa Camps d'albellatge 30 minuts
Monestir i vegetació Joc de la vegetació Pàrquing del monestir 30 minuts

Com arribar al monestir de Sant Jeroni de la Murtra


Coordenades

Latitud: 41.470058

Longitud: 2.220832

#language("interest")