Parc del Montnegre i el Corredor


El Parc del Montnegre i el Corredor és un espai natural protegit de 15.000 hectàrees situat entre 13 municipis de les comarques del Maresme i del Vallès Oriental. Com el seu nom indica, el Parc del Montnegre i el Corredor està integrat per dos conjunts muntanyosos, els quals s'aixequen entre el mar i la plana del Vallès. El Corredor, al sud, és una elevació discreta, de relleus suaus, que és coronada al cim pel santuari que porta el seu nom. Al nord, el Montnegre és una elevació més contundent, que fa el paper de germà gran i que presenta les altituds màximes del conjunt als cims del turó Gros i el turó d'en Vives. Les dues serres tenen el punt de contacte al coll de Collsacreu.

L'ecologia del Montnegre i el Corredor està condicionada pel clima, pel relleu i per una secular activitat humana. Al cantó litoral predominen les pinedes i els alzinars amb roures i suredes. Als vessants interiors, antigament poblats per una vegetació més humida de roures i altres caducifolis, han estat replantats amb castanyers.

Els nostres avantpassats van descobrir, abans que nosaltres, la benignitat del clima, la bellesa dels paisatges i l'abundància de recursos de les muntanyes del Corredor i el Montnegre. Per recordar-nos-ho, ens han deixat magnífiques restes: els monuments megalítics de pobles prehistòrics; els poblats fortificats dels ibers; les villae romanes, les ermites i esglésies d'època medieval o les fortaleses de l'edat moderna.

interest