caes
Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Accessibilitat a la Xarxa de Parcs Naturals

Navigation

El material accessible de préstec


Què és


Per garantir l’accés de totes les persones que ho desitgin al medi natural, a les oficines dels parcs hi ha material adaptat que es pot sol·licitar in situ (millor anticipadament) emplenant la fitxa de préstec. Els recursos disponibles són: bicicletes handbikes; barres direccionals, terceres rodes per a cadires de rodes, dossiers en braille dels itineraris adaptats i una col·lecció de fitxes de flora i fauna en relleu dels parcs. 
També es posa a disposició dels usuaris dels parcs un servei de guiatge amb Joëlette, que s’haurà de sol·licitar amb prou marge de temps per a poder organitzar la sortida.

Bicicletes de mà handbikes


Bicicleta de mà handbike

Bicicleta de mà handbike

Es tracta d'una bicicleta adaptada, model Handy, apta per a persones amb alguna discapacitat en el seu tren inferior, adequades per pistes de muntanya sense desnivells importants. Es disposa d'un total de 5 unitats repartides en diferents espais.

Llocs on es poden trobar les bicicletes handbikes:

Les handbikes estan a disposició dels visitants que les poden utilitzar durant l'obertura de l'equipament, prèvia sol·licitud i formalització d'una fitxa de préstec que es troba en els centres d'informació. Cada bicicleta té un casc protector i guants.

Terceres rodes


Bicicleta de tres rodes

Es tracta de rodes frontals adaptables a cadires de rodes convencionals, de la marca Vam rodar model Llom 360, amb ancoratge d'elevació automàtica i gir de 360 graus. Aquestes "terceres rodes" es poden ajustar a la majoria de les cadires de rodes (llevant els reposapeus), amb l'objectiu que l'usuari no hagi de canviar de cadira, adaptant la pròpia a un ús més adequat per pistes de muntanya, sempre que els desnivells siguin moderats. També es disposa de reposapeus adaptats a aquesta tercera roda.

Cada tercera roda s'acompanya d'un casc de protecció i guants.

 

 

Aquestes terceres rodes es troben a:

 

Joëlette


Cadira tot terreny Joëlette  Cadira tot terreny Joëlette
 

La Joëlette és una cadira tot terreny dotada d'una única roda, combinació de carretó i de llitera. Permet la pràctica del senderisme a qualsevol persona amb discapacitat o amb mobilitat reduïda. Fins i tot en casos de gran dependència, sempre amb l'ajuda de dos o més acompanyants experts. Per poder gaudir del préstec, caldrà acreditar experiència i coneixements previs.

Els equipaments dels parcs que disposen de Joëlette, poden oferir el servei de senderisme a qui ho sol·liciti amb prou antelació. També estan en condicions de formar en el maneig de la Joëlette a qui ho demani.

La Xarxa de Parcs Naturals ha editat la guia "Joëlette. La natura a l’abast de tothom", el primer manual d'ús d'aquesta cadira. 

Actualment, existeix dotació de cadires Joëlette a quatre parcs de la Xarxa de Parcs Naturals; al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac (2 unitats), al Parc Natural del Montseny (2 unitats), al Parc del Montnegre i el Corredor (1 unitat) i al Parc del Garraf (1 unitat). Per a més informació i reserves us podeu dirigir als equipaments següents:

Bicicleta tàndem


Bicicleta tándem de dos ocupants
Es tracta d'una bicicleta de dos ocupants, que es lliura en servei de préstec a un equipament dotat d'una ruta accessible amb condicions adients per a l'ús d'aquest aparell. S'acompanya de casc de protecció i guants.
 
De moment, es pot trobar en fase de proves al següent equipament:
 

 

Dossiers adaptats de rutes de flora i fauna


Es tracta d'una versió integrada en tinta, relleu i braille d'alguns dels itineraris adaptats. El conformen un dossier enquadernat en espiral (d'una 8 a 10 fulls) imprès en color sobre làmines de vinil de gran durabilitat, amb macrocaràcters i braille perforat sobreimprès. S'inclouen dibuixos tàctils i en color d'alguns elements de la flora i la fauna destacats de l'itinerari. El format és de 21 x 30 cm. De cada itinerari hi ha cinc exemplars, que es poden trobar en els principals centres d'informació dels parcs.
 
Es poden demanar en préstec d'un dia als centres d'informació d'on arrenquen els itineraris, emplenant la fitxa específica.
 

Dossiers editats:

  • Itinerari botànic de la Pleta. Centre d'Informació La Pleta (Garraf)
  • La font de la Portella. Casa Nova de l'Obac (Sant Llorenç del Munt i l'Obac)
  • La font del Frare. Centre d'Informació Can Casades (Montseny) 
  • Les alzines de Can Portell. Centre d'Informació d'Hortsavinyà (Montnegre-Corredor)
  • Can Mateu. Escola de Natura de Sau. Can Mateu (Guilleries-Savassona)

 

Barres direccionals


Barra direccional per seguir un itinerari

La barra direccional o barra de muntanya és un material de suport per l’accés al medi natural per part de les persones amb discapacitat visual. Són nombrosos els equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals que disposen d’aquest material en servei de préstec per als usuaris.

Aquesta barra, que s'utilitza actualment a les curses de muntanya per les persones amb discapacitat visual, consisteix en una barra de fusta o alumini de 2,5 a 3 metres de longitud. Normalment porten unes cintes als extrems i al centre per a facilitar l'adherència de la mà.

S'utilitza de la manera següent: dues persones es col·loquen en els extrems de la barra i la persona invident se situa al mig. La persona que es posa al davant fa el paper de guia. Cal tenir present que aquesta barra es pot posar tant a la dreta com a la esquerra dels usuaris, però, quan cal, es posa a la banda on hi ha un terreny molt irregular que podria produir una caiguda. 

La finalitat de la barra és esdevenir una guia per a aquesta persona que pot seguir perfectament un recorregut o itinerari pel parc. Una important tasca per part de les persones vidents és la d’anticipar informació a la persona situada al mig de la barra. A les rutes llargues i amb canvis de nivell cal anticipar les irregularitats i pujades i baixades, ja que d'aquesta manera podran regular millor el seu esforç. Per tant, indicaran el quilòmetres que falten, si ve una pujada o baixada forta, el temps que queda  i els altres aspectes que els permetin autoregular-se.

Existeixen 10 barres direccionals que poden trobar-se als equipaments següents:

#language("interest")