caes

Parc Fluvial del Besòs

Navegació

La desembocadura


Un tram final amb valor estratègic


Els darrers 450 m del riu Besòs abans de desembocar en el mar Mediterrani conformen la zona del Parc Fluvial del Besòs anomenada La desembocadura. La recuperació mediambiental d'aquest espai es va realitzar al llarg de l'any 2006 2006 i posteriorment s’han anat fent plantacions de diverses espècies per crear un hàbitat favorable a noves espècies d’ocell.

La desembocadura es troba encaixada dins dels murs de contenció del riu els quals eviten la inundació de les zones urbanes de Sant Adrià de Besòs més properes al riu en els períodes de crescuda. Aquesta zona està restringida al públic i no disposa del Sistema d'Alerta Hidrològica propi de la Zona d'ús públic.

 

Clica damunt de la imatge per accedir al plànol de la zonificació de la desembocadura [pdf].

 

plànol de les zones humides

 

La desembocadura està restringida al públic perquè s'ha prioritzat la seva funció ambiental i per tant no està dotada de Sistema d'Alerta Hidrològica.

 

 

Donades les dimensions reduïdes de l'espai és fàcil d'observar-lo des dels tres Miradors de la desembocadura: el Parc del Litoral, el Parc de la Pau i el Pont de Maristany.

Tot i les dimensions reduïdes d'aquest espai, unes 7 hectàrees, aquesta zona recuperada té un elevat valor biològic i paisatgístic. Pel que fa a les aus, es situa dins la ruta dels ocells migratoris que segueixen la línia de costa i els ofereix una parada de repòs i alimentació. La vegetació d'aquesta zona també és peculiar. La desembocadura també té la funció de connectar el front litoral amb l'interior del territori.

Diàriament les gavines s'endinsen al Parc Fluvial del Besòs des del mar per alimentar-se i descansar. De la mateixa manera, cada vegada s'observen més corbs marins volant aigües amunt i avall del riu buscant peixos per alimentar-se.

Per conèixer alguns ocells que es poden observar a la Desembocadura del riu Besòs baixa't aquest díptic clicant damunt la imatge.

El Mirador de la desembocadura del riu Besòs. 730 kB

 

Els peixos són un altre grup de vertebrats que utilitzen La desembocadura com a porta d'entrada al riu Besòs. Les petites angules (Anguilla anguilla) que venen del mar dels Sargassos penetren a les aigües del Besòs i les remunten per alimentar-se i créixer, i un cop són adultes sexualment les anguiles retornen al mar per reproduir-se

.

Les llises llobarreres (Mugil cephalus) són peixos marins que viuen a la zona pelàgica, però fan migracions estacionals entre la zona marina del litoral i les llacunes o estuaris d'aigua dolça o salabrosa. Els bancs d'alevins d'aquesta espècie al poc de néixer entren al tram baix del riu Besòs per alimentar-se i se n'han observat fins a l'assut del rec Comtal a Santa Coloma de Gramenet.

#language("interest")

Mapa del parc